activiteit

02025Energieontbijt #91: Vrouwelijk leiderschap

donderdag 16 november 2017   |   8:30 - 12:30 uur   |   Oldschool Amsterdam

Lees hier het verslag!

 

 

In 2050 woont tachtig procent van de mensen in de stad. Dat heeft grote consequenties voor de bestaande systemen, zoals bijvoorbeeld onze voedsel- en energiedistributie. De energietransitie is een van de katalysatoren op weg naar een nieuw systeem. Voedsel en energie worden dan niet alleen vanuit centrale punten geleverd, maar ook vanuit ‘hubs’. Bijvoorbeeld zonne-energie op gebouwen met autoaccu’s, die het elektriciteitsnetwerk ontlasten. En dak- en moestuinen die zorgen dat we zelf altijd wortels en tomaten ‘in huis’ hebben en bovendien prettig groen in de stad.
De energietransitie in Amsterdam voeren wij uit onder het motto ‘het doel is de baas'. Wij gaan af op de intelligentie van lokale leiders die hun appartement, VvE, school of bedrijf kolen- en aardgasvrij maken. Samen de versnelde energietransitie realiseren binnen 8 jaar, dat is een enorme opgave.
Onze zwerm heeft leiders nodig die kunnen verbinden en versterken. Hoe doen we dat? Hoe voelen we aan hoe de energie stroomt in een systeem? Op welk moment pakken we een leidersrol en op welk moment dragen we het leiderschap over aan een ander? Herma van der Weide komt ons vertellen over dit ‘vrouwelijke leiderschap’ zonder centrale baas! Een prachtige kans gevoed en geinspireerd te worden door deze sterke veelzijdige vrouw. Iedereen is welkom, ook mannen!

Aanmelden kan via thijs@newnrg.nl

 

Na het energieontbijt volgt het energiespreekuur van energiepositieve woningen. Wil je je huis verduurzamen? Op het maandelijkse spreekuur kan je gratis advies inwinnen bij een aantal onafhankelijk experts en ervaringsdeskundigen. Je kan onder andere terecht met technische vragen, vragen over het proces en vragen over subsidies. Ook fijne extra informatie bij dit Spreekuur: Endre Timar zal hier uitleg en overzicht geven over alle subsidies en regelingen van de gemeente! Aanmelden kan via thijs@newnrg.nl.

kosten: gratis
gestart op: do 16 november 2017
aanmelden: Aanmelding vooraf noodzakelijk
1 reactie

Thijs Haverkamp

Warm, knus en gezellig. Fauteuils, banken en kussens. Croissants, cappuccino en gebakken eitjes. Live muziek en natuurlijk een prachtige, interessante lezing van Herma van der Weide over vrouwelijk leiderschap. Wat betreft de aankleding was het anders dan anders, toch was het een onvervalst Energieontbijt. Editie #91 was meer dan geslaagd, dank voor jullie komst en inbreng! Ook het Energiespreekuur daarna was erg leerzaam, mede dankzij Endre Timar van de Gemeente Amsterdam, hij inventariseert alle regelingen en subsidies voor duurzaamheid en de energietransitie. De muziek van Lisette Thooft was een geweldige aanvulling op sfeer en inhoud. Ze zong eigen teksten en begeleidde zichzelf op gitaar.

De lezing van Herma van der Weide was een inspirerende filosofische beschouwing over onder andere de kosmos, de aarde, Frida Kahlo en Naomi Klein. De powerpoint is te vinden bij dit bericht. Een opmerkelijke observatie was dat vrouwen in een stad veiliger zijn om zichzelf te kunnen ontplooien, door bijvoorbeeld de betere bereikbaarheid van opleidingen en anticonceptie – in tegenstelling tot kleine, traditionele dorpsgemeenschappen waar de vrouw toch al gauw vooral voor nageslacht moet zorgen.
De laatste vraag van Thijs (kunnen mannen ook vrouwelijk leiderschap tonen?) werd volmondig met ja beantwoord. Gelukkig is er bij vrouwelijk leiderschap plaats voor iedereen!

 

Bij het Energiespreekuur waren wederom een aantal interessante cases ingebracht. Deze zijn ook te vinden in de powerpoint. Endre Timar gaf aan dat particuliere woningeigenaren gratis energieadvies van de gemeente kunnen krijgen: of een algemeen advies, of advies voor specifiek zonne-energie.
Ook is er sprake van energieleningen (tegen lage rente), maar dat is vooralsnog alleen voor eigenaren en VvE’s van meer dan 10 leden. Later komen misschien ook huurders en bijstandsgerechtigden in aanmerking voor een energielening. Een overzicht van Endre van de mogelijkheden volgt. Volgens hem is de subsidiepot nog niet leeg, en deze wordt waarschijnlijk nog bijgevuld als dit wel gebeurt.

21-nov-2017 09:26