Activiteit

Politiek: het thema Energie depolitiseren, omdat we het eens zijn. Het is ongelofelijk mooi om dit te lezen:

donderdag 8 maart 2018 , 8:30 uur

Een greep uit de partijprogramma's van de gemeenteraadsverkiezingen 2018. Lees je mee en vul je aan met wat we in onze knip en plak opsomming missen? Er wordt heel veel gezegd over deltaplan, koploper, voorop lopen, het voortouw nemen. Mensen, de politiek is het van links tot rechts eens! Vandaag bespreken we dit tijdens het ontbijt en de expertsessie https://02025.nl/activiteit/28067?datum=20180308 

Groen Links: https://amsterdam.groenlinks.nl/sites/groenlinks.nl/files/downloads/page/Verkiezingsprogramma%202018-2022.pdf  

In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar: stel je eens voor hoe mooi Amsterdam dan kan zijn. ...duurzaamheid geen kostenpost of luxe is, maar een urgente investering in onze leefomgeving en toekomst. We maken een einde aan kolen en gas....Een stad waarin we prettig leven en frisse lucht inademen. ....huizen comfortabel, betaalbaar en bovenal duurzaam verwarmd zijn. Een stad die groene banen biedt voor slimme en handige vaklui. De stad is bij uitstek de plek waar je klein begint – met duurzame vormen van verwarmen en energieopwekking en elektrisch vervoer – om tot grote resultaten te komen. Amsterdam kan en moet het voortouw nemen om klimaatverandering aan te pakken, om Nederland en de wereld te laten zien dat klimaatneutrale steden de toekomst zijn.
De afgelopen jaren is de ambitie uitgesproken om Amsterdam klimaatneutraal te maken. Amsterdam moet in 2030 klimaatneutraal zijn. We creëren een beweging in alle wijken van Amsterdam die de stad verduurzaamt. Samen met de buurtbewoners maken we drie wijken geheel fossielvrij in de komende collegeperiode. In deze collegeperiode beginnen we met het van het gas afhalen van ten minste 150.000 woningen.

D66 https://amsterdam.d66.nl/content/uploads/sites/334/2018/01/D66-Verkiezingsprogramma-2018-2022.pdf 

Wat we ook doen, het kan alleen nog duurzaam. Aan Amsterdam als verantwoordelijke hoofdstad is het de taak om voorop te lopen, zoals Amsterdam dat nu al doet met de uitbreiding van het elektrisch laadnetwerk, circulair bouwen en het aardgasvrij maken van de stad. D66 kiest ervoor om niet te wachten tot anderen het wiel uitvinden, maar om zelf het voortouw te nemen met resultaatgerichte maatregelen die werken in het hier en nu. Uitstootvrij in 2025. Amsterdam is nu wereldwijd koploper op het gebied van elektrisch vervoer. In 2025 willen we uitstootvrij verkeer in Amsterdam......Deltaplan aardgasvrij. D66 wil de hele stad op zo kort mogelijke termijn aardgasvrij maken, door gasverwarming te vervangen door duurzame alternatieven. We kiezen voor een buurt-voor-buurt aanpak met een voorkeur voor duurzame lokale bronnen. Via een schetskaart Aardgasvrije Wijken, aangevuld met energiebestemmingsplannen kunnen we inspraak en duidelijkheid voor bewoners borgen. Als de rijksoverheid meewerkt met goede wetgeving, kan een belangrijk deel van Amsterdam voor 2030 aardgasvrij zijn. Bij een Deltaplan horen ook goed opgeleide vakmensen. D66 wil samen met onderwijsinstellingen en bouwbedrijven in Amsterdam de warmtetransitie vormgeven. ....Stadswarmte open en transparant Het stadswarmtenet is één van de belangrijke onderdelen van de verduurzaming van de stedelijke energievoorziening. D66 wil onderzoeken hoe coöperatief eigendom of een open netwerk de keuzevrijheid van bewoners flink kan vergroten. In nieuwgebouwde wijken is het in elk geval logischer om voor lokale bronnen en lage temperatuurwarmte te kiezen. D66 stimuleert in de huidige en nieuwe warmtenetten geleidelijke vervanging van fossiele of andere verbrandingswarmtebronnen door bronnen zoals aardwarmte.

 

VVD

https://www.vvdamsterdam.nl/standpunten/3712/verkiezingsprogramma-2018-2022 

Zo moeten we van Amsterdam een groene, milieuvriendelijke stad maken..  In te veel delen van de stad worden de normen van luchtkwaliteit overschreden en dat vraagt om stevige maatregelen....Amsterdam moet in Nederland voorop lopen bij het leveren van een bijdrage aan het akkoord van Parijs. Het fonds stimuleert innovatieve initiatieven van burgers en bedrijven en draagt bij aan onderzoek gericht op slimme oplossingen op maat voor Amsterdam. Zo wordt duurzaamheid echt iets van de Amsterdammer en benutten we de kracht van Amsterdam als innovatieve en ondernemende stad.

 

PVDD

https://amsterdam.partijvoordedieren.nl/data/files/2018/02/PvdDverkiezingsprogrammaAmsterdam_def-0a305d93.pdf 

Vanuit een planeetbrede visie: verbeter de wereld, begin in Amsterdam. Plan B. Omdat er geen planeet B is. De gemeente is de lokale aanjager in het terugdringen van broeikasgassen en het omschakelen naar duurzame energiebronnen.  Uiterlijk in 2030 is Amsterdam klimaatneutraal. Er komt een ambitieus klimaatplan met concrete, afrekenbare tussendoelen. We gaan duurzame energie opwekken, dicht bij huis. Dat is noodzakelijk voor het klimaat en het maakt ons minder afhankelijk van olie- en gasproducerende landen. Samen met je buren groene energie opwekken, wordt makkelijker. Wat je opwekt, hoef je niet te gebruiken maar kun je delen met anderen. Door de energie lokaal en kleinschalig op te wekken, creëren we groene banen. Energie uit de verbranding of vergassing van mest en/of dierlijke resten is niet schoon en wijzen we af. • De bestaande bebouwing wordt ten minste energieneutraal. Er komt een plan per wijk voor energiebesparing en overschakeling op duurzame bronnen. • In elke buurt komt een klimaatcoach die inwoners adviseert en stimuleert bij het energieneutraal maken van hun woning. • Amsterdam spant zich in om versneld afscheid te nemen van het aardgasnet en ondersteunt huishoudens actief bij het afkoppelen van gasaansluitingen, waarbij de kosten voor afkoppeling niet op individuele burgers worden afgewenteld. • Amsterdam zet alleen in op laag temperatuur warmtenetten. Waarbij de warmte niet wordt opgewekt door fossiele verbranding.

 

CDA 

https://d2vry01uvf8h31.cloudfront.net/Afdelingen/Noord_Holland/Amsterdam/2017/Definitief%20Verkiezingsprogamma.pdf 

Amsterdam moet de meest duurzame, innovatieve en eerlijke economie van Nederland krijgen. Een economie die werk verschaft voor alle Amsterdammers. Werk zorgt niet alleen voor inkomen, maar geeft ook zelfvertrouwen en geluk. Wij willen economie de ruimte geven, maar niet ten koste van milieu of duurzaamheid....Het CDA wil daarnaast dat het gebruik van aardgas waar mogelijk verder wordt teruggebracht. Zo krijgen nieuw te bouwen huizen nog enkel een elektrische aansluiting en wordt het overstappen op elektrische verwarming gestimuleerd. Op dit moment lijken energiepompen en lage temperatuurverwarming de beste opties voor duurzame warmtevoorziening. Bij een elektrische aansluiting eindigt het natuurlijk niet: de bron van de elektriciteit moet ook duurzaam zijn en ook daar wil het CDA zich voor inzetten.

 

SP

https://amsterdam.sp.nl/sites/amsterdam.sp.nl/files/sp_amsterdam_verkiezingsprogramma_2018-2022.pdf 

Amsterdam wil voorop lopen in de strijd tegen klimaatverandering.

De Amsterdamse Werkbrigade wordt uitgebreid met een Energiebrigade voor de aanleg van duurzame zonnepanelen op ongebruikte daken. We helpen daarmee én meer mensen aan een baan én we voorzien de stad van groene energie. Op ongebruikte daken heffen we een duurzaamheidsbelasting.

https://piratenpartij.nl/wp-content/uploads/2014/03/PiratenpartijAmsterdam_ProgrammaGR2014.pdf  De Piratenpartij staat voor een energie-onafhankelijke stad die in de toekomst zijn eigen duurzame stroom opwekt. De Piratenpartij gelooft in de kracht van lokale initiatieven. Daarom willen wij lokale initiatieven voor duurzame energieopwekking actief stimuleren en Amsterdammers de kans geven zich te bevrijden van de grote energiebedrijven. 

etc. etc. het houdt niet op! 

Locatie
Oldschool Amsterdam (Niet meer in gebruik)
Datum 
do 8 maart 2018
Deel dit: