Activiteit

VPRO tegenlicht "de race om de superbatterij" (meer iha energieopslag)

zondag 7 februari 2021 , 22:05 uur

Lijkt mij een erg interesssant onderwerp, daar ga ik zeker naar kijken. De titel suggereert opslag van elektriciteit in een "batterij" maar ik zie in de toelichting ook kinetische energie opslag zoals onderstaande 2 voorbeelden. Groet!

... "Onder de rook van Las Vegas bouwt Ares Energy op een helling een twintigtal spoorlijntjes vol treinwagons met steen. Het ziet er uit als een vreemd rangeerterrein, maar in feite is het een grote, gigantische batterij op zwaartekracht: stroom erin (het treintje gaat de helling op) en stroom eruit (het treintje de helling af laten rollen). In Zwitserland experimenteert Energy Vault met een hoge toren van betonblokken. Wanner er energie over is worden de zware blokken omhoog gehesen en op elkaar gestapeld. Wanneer er juist energie nodig is, zakken de blokken weer naar beneden en wordt een dynamo aangejaagd."..

https://www.duurzaamnieuws.nl/vpro-tegenlicht-de-race-om-een-superbatterij/

 

 Bron: nieuwsbrief Duurzaamnieuws.nl 1 feb 2021

Kosten
Gratis
Kosten toelichting
meeste Tegenlicht uitzendingen zijn ook terug te kijken
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit:
2 reacties

Pauline Westendorp

di 5 juli 2022 09:35
Zullen we gewoon starten met opslag in het Rotterdammerbuurtje en bij ons in de Stadionbuurt? We hebben best veel kennis in huis in onze buurt. Lijkt me een feest! Doen we eens koffie hierover?

Michael Turel

di 5 juli 2022 10:21
Ja dat wil ik zeker Pauline! en allicht zijn er meer die nieuwsgierig zijn naar alternatieven voor stadswarmte. Ik las net wat leuks en maar daar een apart berichtje over: de zandwarmtebatterij die ze in Finland willen maken. Hetzelfde als de warmtebatterij waar Cees van Nimwegen (eerst prive later i... lees meer