Activiteit
Activiteit

Kennissessie "Verbinden met je buurt"

elke Woensdag , 20:00 - 21:00 uur

Op 14 en 21 april organiseert 02025 twee online Kennissessies met als thema: Hoe verbind je je buren aan jouw energie-initiatief?

Deel 1Anders in gesprek, onder leiding van Menno van der Veen- Tertium 
Ontdek wat je buren belangrijk vinden met de deugdentest.
Deel 2 - Social design, onder leiding van Hanke Nijman - TwynstraGudde  
Maak het energie-verhaal van je buurt: Een koploperinitiatief versterkt door social design.

Voor wie zijn deze twee Kennissessies??
Ben jij als initiatiefnemer aan de slag en heb je een geweldig idee om jouw straat of buurt te verduurzamen? Als je dat samen met je buren doet, kom je verder. Kun je wel wat denk- en doekracht gebruiken om je buren te verbinden aan jouw energie-initiatief? Dan zijn deze sessies zeker de moeite waard voor jou!

Hoe kan je meedoen??
Je kan deze kennissessie alleen na aanmelding volgen.  De voorinschrijving is gesloten , maar mocht je nog last minute willen meedoen met Deel 2 - Social design, stuur mij dan een bericht naar John@02025.nl . Je ontvangt bevestiging met een email met de Zoomlink vooraf. 

PROGRAMMA:
14 April: Anders in gesprek Menno van der Veen
Burgers spelen een cruciale rol in de energietransitie. Hun stemgedrag, investerings- en besparingsgedrag, hun steun of juist afkeuring van energieopwekkende of energiebesparende maatregelen betekenen het verschil tussen versnellen en vertragen. Door gebruik te maken van kennis uit de positieve psychologie kunnen individuen effectiever worden aangesproken op hun individuele gedrag en handelingsbereidheid.

Mensen (of/ je buren) voelen zich om verschillende redenen betrokken bij de energietransitie: sommigen vinden het belangrijk voor de toekomst voor hun kinderen, andere vinden de nieuwe techniek gewoon gaaf

Tertium ontwikkelde met de Vrije Universiteit een model om de communicatie met burgers over specifieke energiemaatregelen en -producten te koppelen aan hun individuele en persoonlijke overtuiging. Door individuele burgers specifiek aan te spreken op hun eigen waarden en deugden kan hun bereidheid energie-innovaties te accepteren worden vergroot en de implementatie ervan worden versneld. De deugdenaanpak is onder andere gebruikt voor het buurtklimaatspel van HIER.

Menno zal jullie meenemen in de deugdentest (deugden.tertium.nl) voor inzicht in wat jij, maar ook vooral wat jouw buren belangrijk vinden.

21 April: Met jouw initiatief aan de slag vanuit social design - Hanke Nijman 
Samen gaan we aan de slag om het energie-verhaal van jouw buurt te maken. Een verhaal dat aansluit bij de belevingswereld in de buurt, met een gezonde dosis creativiteit en makerskracht. Dat noemen we ook wel social design.

Hanke en haar collega’s hebben door de jaren heen veel ervaring opgedaan met social design voor een mensgerichte energietransitie. Door de belevingswereld van bewoners en buren centraal te zetten ontstaat er een nieuwe kijk op de opgave met ruimte voor creativiteit. Iedereen kan onderdeel worden van de oplossingen. Die oplossingen maken we samen, en door snel te testen en prototypes te maken leren we wat werkt en komen we snel vooruit. Tijdens de kennissessie maken we dat concreet, door aan de slag te gaan met een koplopercasus vanuit social design

 

 

 

Locatie
Online
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen

Gestart op wo 14 april 2021. Beëindigd wo 21 april 2021
Illustration
 

Maximum aantal deelnemers: 40