Activiteit

Netwerkbijeenkomst over verduurzaming voor vve-(bestuurs)leden

zaterdag 19 november 2022 , 14:00 - 17:00 uur
Illustration

Verduurzamen van een vve vraagt veel voorbereiding. Daarom laten we ons graag inspireren door vve’s die dit proces succesvol doorlopen. Dat doen we als gemeente Amsterdam twee keer per jaar in een netwerkbijeenkomst. We laten op zaterdag 19 november 2022 voorbeeld vve’s aan het woord die over hun ervaringen vertellen. Tijdens de borrel is er tijd om met andere vve’s in gesprek te gaan.

Programma

13.45 uur    Inloop met koffie & thee

14.00 uur    Inleiding vve-aanpak Amsterdam

14.15 uur    Vve’s aan het woord*

16.00 uur    Borrel en ruimte om met andere vve’s in gesprek te gaan

17.00 uur    Afronding

* Vve Weerdestein 2

Vier identieke flats aan de Europaboulevard, gebouwd in 1968 door architect Piet Zanstra

Een van de flats bestaat uit twee kantoorlagen met daarboven 84 voormalige huurwoningen. In de installatieruimte in de kelder stonden twee aardgasgestookte ketels om de kantoren en woningen van warmte en warm water te voorzien. Carolien Morée, commissie Verduurzaming van vve Weerdestein 2, vertelt over duurzaamheidsaanpassingen aan de woning (individueel) en in het gebouw (collectief). En zij vertelt over het hoe en waarom van de overstap naar stadsverwarming/het warmtenet.

* Vve De Wolkenkrabber

De eerste hoogbouwflat in Amsterdam, gebouwd in 1931 en rijksmonument met 24 appartementsrechten

Grootschalig achterstallig onderhoud is, in nauw overleg met afdeling Monumenten en Archeologie van Gemeente Amsterdam, gecombineerd met het vervangen van de oude stalen kozijnen voor nieuwe stalen kozijnen, thermisch onderbroken met HR++ glas. Femke Poppinga, architect en voorzitter van vve De Wolkenkrabber, vertelt over het plan van aanpak en de uitdagingen.

* Vve Masira blok 2

Bouwjaar: 2010; vve omvat 110 woningen (100 koop, 10 sociale huur), 125 parkeerplekken, 6 liften 

Fase 1: Zonnepanelen voor algemeen gebruik, circa 220 panelen die stroom terug leveren voor algemeen gebruik naar een 7-tal meterkasten. Het besluittraject verliep erg moeizaam vanwege tegenstem van woonstichting Lieven de Key, maar het besluit is uiteindelijk genomen en de panelen worden deze maand geplaatst. Dit betreft fase 1, voorbereidingen worden getroffen voor een tweede fase + 400 panelen via een energiecorporatie (besluitvorming moet nog plaatsvinden). Niels Goossens vertelt over het besluitvormingsproces, financiering, business case en uitvoering.

In verband met de beperkte zaalruimte vragen wij u om u uiterlijk dinsdag 15 november a.s. aan te melden via vve.wonen@amsterdam.nl

Locatie
De Burcht, Henri Polaklaan 9, 1018 CP Amsterdam (vlakbij Artis)
Kosten
Gratis
maximum aantal deelnemers
50
Deel dit: