Activiteit

Conferentie PVDA en Groen Links over energiearmoede

vrijdag 4 november 2022 , 13:00 - 18:00 uur
Illustration

De transitie van fossiel naar duurzaam is veel meer dan een technische innovatie. Minstens zo belangrijk zijn de vraagstukken op sociaal gebied. De energie transitie gaat op dit moment voorbij aan grote bevolkingsgroepen die zich in een minder gunstige sociaaleconomische positie bevinden. Dit is om meerdere reden een gemiste kans en levert ook bedreigingen op.

Het uitgangspunt is dat de energie transitie een rechtvaardige transitie moet zijn. Dit betekent dat iedereen -ongeacht inkomen, opleidingsniveau en culturele/etnische achtergrond- mee moet kunnen doen en moet kunnen profiteren van de voordelen van duurzame energie, zoals meer wooncomfort, schonere lucht en een lagere energierekening. De energie transitie zou -met andere woorden- gepaard moeten gaan met een afname van (sociaal economische) ongelijkheid en (energie)armoede.

De vraag die we met onze conferentie willen stellen en zoveel mogelijk ook beantwoorden is hoe de politiek (en dan met de PvdA en Groen Links) er op verschillende politieke niveaus (landelijk, provinciaal en gemeentelijk) voor kan zorgen dat de energietransitie juist gaat zorgen voor een afname van energie armoede. Met andere woorden: hoe krijgen we het voor elkaar dat duurzaamheid en rechtvaardigheid hand in hand gaan ?

De Russische invasie van Oekraïne heeft geleid tot torenhoge energieprijzen. Die situatie kan lang aanhouden, omdat de EU onafhankelijk wil worden van Russisch aardgas. De energiecrisis maakt het extra urgent dat iedereen kan meekomen in de energietransitie. Meer dan ooit is het nodig dat we de klimaatcrisis en energie-armoede tegelijk aanpakken.

Programma
13:00 Opening organisatie en dagvoorzitter (Saskia Kluit, lid Eerste Kamer)

13:05 Inleiding door Kamerleden Kröger en Thijssen: problematiek en beleid. Presentatie klimaatvisie https://groenlinks.nl/sites/groenlinks/files/2022-05/Klimaatvisie_GroenLinks_PvdA.pdf 

13:35 Europese context over klimaatinkomen, CO2 heffing, CBAM,  Europese aanpak: Bas Eickhout

14:15 Feiten - Peter Mulder TNO presentatie energiearmoede-kaart van Nederland, welke aanpak werkt, welk beleid wordt gevoerd, voorbeelden uit buitenland en wet- en regelgeving.
https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/energietransitie/roadmaps/systeemtransitie/de-sociale-aspecten-van-de-energietransitie/energiearmoede/ 

15:15 Voorbeelden van succesvolle lokale projecten waarmee energie armoede in diverse Nederlandse gemeenten wordt aangepakt. 
1.    Stefan Hikspoors: de fix-brigade
2.    Gerrit Vledder: Burgerinitiatief Smitsveen Soest
3.    Musetta Blaauw: coöperatie Goed Groningen
4.    Pauline Westendorp: 02025

16:05 Wat kan provincie doen om energiearmoede te bestrijden? Voorbeelden door vier gedeputeerden in een groepsgesprek
Groningen, Overijssel, Utrecht en Flevoland

16:45 Afsluiting en borrel

Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Deel dit: