Activiteit

Kennis- en Demodag Amsterdam Smart City

donderdag 18 april 2024 , 12:45 - 16:30 uur
Ru Pare Community
Illustration

Op donderdag 18 april zijn we met het netwerk te gast bij Ru Paré, een voormalig basisschoolgebouw in Slotervaart. Ru Paré is een community die bewoners en tientallen organisaties en initiatieven een plek geeft om samen te komen.

De Amsterdam Smart City Demodagen zijn regelmatig terugkerende middagen bedoeld om de voortgang van de verschillende innovatieprojecten aan elkaar te presenteren, hulpvragen op tafel te leggen, dilemma’s te delen en meer partners te betrekken bij een project en deze vraagstukken verder te brengen.

Verder hebben we weer onze gebruikelijke werksessies waarin we een aantal vragen met een kleine groep grondiger behandelen. De Demodag wordt voorafgegaan door een Kennissessie waarvoor deelname optioneel is. We sluiten af met een hapje en drankje. De middagen kenmerken zich door een zeer open en vrolijke sfeer.

De werksessies die voor dit netwerk relevant zijn, zijn:

Energie | Co-creatie met bewoners in de warmtetransitie | Dave van Loon & Marieke van Doorninck (Kennisland) / Marije Poel (HvA)

Gemeenten en wijken zijn volop aan de slag met de warmtetransitie. De wijkuitvoeringsplannen worden ontwikkeld en aan bewoners gepresenteerd. Helaas wordt de bewoner behoorlijk laat in de planning betrokken, wat vaak tot veel ontevredenheid leidt. Deze top-down manier van werken lijkt niet ideaal te zijn om bewoners bij de warmtetransitie te betrekken. Daarom is Kennisland bezig met het ontwikkelen van een plan voor het vroegtijdig samenwerken met bewoners bij de warmtetransitie van wijken, waarbij vooral ook wordt gezocht naar aansluiting bij wat leeft in de buurt. Dit plan is al eerder besproken met diverse betrokken (bewoners)organisaties en de Hogeschool van Amsterdam. In deze werksessie willen we het idee toetsen en weer een stap verder brengen. We gaan input ophalen over het plan, onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor plekken om dit plan uit te voeren en financiering, en we gaan op zoek naar partners om hier concreet mee aan de slag te gaan.

Coöperatief | Hoe kunnen we energiecoöperaties aantrekkelijk maken voor jongeren? | Lieke Schneijdenberg (COOP Centraal)

De Metropool Regio Amsterdam heeft een netwerk aan energiecoöperaties om trots op te zijn. Toch hebben veel coöperaties het lastig. Hierin speelt vooral een capaciteitsprobleem. Hoe verzamel je genoeg krachten om een coöperatie op te zetten en draaiende te houden? Met COOP Centraal verbinden we jongeren en kennisinstellingen met coöperaties om hen een handje te helpen. Met onderwijsopdrachten vinden we antwoorden op hulpvragen van coöperaties en we vervullen (tijdelijke) vacatures met enthousiaste jongeren op zoek naar een bijbaan of duurzame leeromgeving. De sector is nog erg onbekend bij de jonge generatie en andere organisaties bieden financieel meer aantrekkelijke banen aan. Hoe zorgen we ervoor dat werken bij/voor een coöperatie ook aantrekkelijk wordt? Tijdens de werksessie willen we kijken naar aanvullende ideeën om het betrekken van jongeren gemakkelijker en organischer te maken. Wat hebben coöperaties te bieden of kunnen ze gaan bieden en hoe maken we dit inzichtelijk voor de jongeren?

Klinkt het programma interessant? Je bent welkom om aan te sluiten. Laat het ons weten en stuur een korte motivatie naar noor@amsterdamsmartcity.com. De Kennis- en Demodag is van 12:45-16:30 met een borrel na afloop.

Locatie
Ru Pare Community
Kosten
Gratis
Doelgroep
Alle volwassenen
Omschrijving doelgroep 
Dit evenement is voornamelijk voor professionals of andere mensen die bezig zijn met deze thema's. Ook relevant voor mensen die willen kennismaken met het diverse Amsterdam Smart City netwerk.