Reactie

Reactie op: 02025Energieontbijt #91: Vrouwelijk leiderschap

geplaatst op 21 november 17, 09:26 uur, door Thijs Haverkamp

Warm, knus en gezellig. Fauteuils, banken en kussens. Croissants, cappuccino en gebakken eitjes. Live muziek en natuurlijk een prachtige, interessante lezing van Herma van der Weide over vrouwelijk leiderschap. Wat betreft de aankleding was het anders dan anders, toch was het een onvervalst Energieontbijt. Editie #91 was meer dan geslaagd, dank voor jullie komst en inbreng! Ook het Energiespreekuur daarna was erg leerzaam, mede dankzij Endre Timar van de Gemeente Amsterdam, hij inventariseert alle regelingen en subsidies voor duurzaamheid en de energietransitie. De muziek van Lisette Thooft was een geweldige aanvulling op sfeer en inhoud. Ze zong eigen teksten en begeleidde zichzelf op gitaar.

De lezing van Herma van der Weide was een inspirerende filosofische beschouwing over onder andere de kosmos, de aarde, Frida Kahlo en Naomi Klein. De powerpoint is te vinden bij dit bericht. Een opmerkelijke observatie was dat vrouwen in een stad veiliger zijn om zichzelf te kunnen ontplooien, door bijvoorbeeld de betere bereikbaarheid van opleidingen en anticonceptie – in tegenstelling tot kleine, traditionele dorpsgemeenschappen waar de vrouw toch al gauw vooral voor nageslacht moet zorgen.
De laatste vraag van Thijs (kunnen mannen ook vrouwelijk leiderschap tonen?) werd volmondig met ja beantwoord. Gelukkig is er bij vrouwelijk leiderschap plaats voor iedereen!

 

Bij het Energiespreekuur waren wederom een aantal interessante cases ingebracht. Deze zijn ook te vinden in de powerpoint. Endre Timar gaf aan dat particuliere woningeigenaren gratis energieadvies van de gemeente kunnen krijgen: of een algemeen advies, of advies voor specifiek zonne-energie.
Ook is er sprake van energieleningen (tegen lage rente), maar dat is vooralsnog alleen voor eigenaren en VvE’s van meer dan 10 leden. Later komen misschien ook huurders en bijstandsgerechtigden in aanmerking voor een energielening. Een overzicht van Endre van de mogelijkheden volgt. Volgens hem is de subsidiepot nog niet leeg, en deze wordt waarschijnlijk nog bijgevuld als dit wel gebeurt.