Nieuw bericht

Impressie van EnergieOntbijt #5 in Amstelveen

geplaatst op 20 december 17, 15:56 uur, door EnergieOntbijt Amstelveen

'Wat heb vandaag jij te vieren?' Ook dit vijfde EnergieOntbijt stelt Thijs Haverkamp deze vraag aan alle gasten. Het grandcafé van De Huismeesters van Nest is met 50 deelnemers goed gevuld met bewoners, ondernemers en adviseurs van de gemeente. (Kandidaats)raadsleden van BBA, D66 en Groenlinks zijn ook goed vertegenwoordigd.

'Van elkaar Leren in de energietransitie' staat vandaag centraal. Kleine en grote successen, die ontbijtgasten met elkaar vieren, variëren van Led-lampjes in de kerstboom, woning isolatie, tot de feestelijke opening van een zonnepark in Drenthe en de voortgang van een vergelijkbaar park in Amstelveen Zuid.

Uitdagingen van bewoners zijn: de muur willen isoleren maar geen spouw aantreffen, de buren meekrijgen bij het verduurzamen van hun dak en van 'praten' overgaan naar 'doen'. Ondernemers en het Duurzaamheidsfonds 'hebben veel projecten in de pijplijn, maar hoe krijgen ze die eruit?' Vooral van verenigingen van eigenaars en scholen komen veel aanvragen binnen bij het fonds. Wethouder Peter Bot (BBA) noemt als uitdaging de knellende regelgeving bij het realiseren van een zonnepark in Amstelveen Zuid.

Veel successen gaan over het verduurzamen van scholen. Niet alleen is de projectaanvraag Duurzame Scholen van gastspreker Arno van Wayenburg gehonoreerd en leggen gastsprekers van projectbureau SAMEEN o.a. uit hoe studenten daar een bijdrage kunnen leveren. Ook is een motie van D66, Groenlinks en Burgerbelangen aangenomen om alle scholen energieneutraal te maken en heeft Gideon Goudsmit groen licht voor het plaatsen van zonnepanelen op de Internationale School in Amstelveen. 

Praktisch voor ontbijtgasten is wat je kunt leren van een energiescan van je woning. Bewoners van een jaren-dertighuis in Amstelveen dachten dat zij al energiezuinig leefden en dat hun spouwmuur goed was geïsoleerd. Totdat zij het winnende lot trokken voor een energiescan tijdens een EnergieOntbijt in Keizer Karelpark eerder dit jaar. Op de uitslag van deze scan toont gastspreker Huibert Spoorenberg aan de hand van warmtefoto's en meterstanden de warmte en energielekken in hun woning. Zijn presentatie lokt extra vragen uit over spouwmuurisolatie: 'Hoe isoleer je een enkelsteens muur?' en 'Leidt spouwmuur isolatie in mijn huis niet tot vocht of schimmel problemen?'  De adviseurs in de zaal buitelen over elkaar heen met interessante oplossingen voor dit type woningen.

Een grote verrassing tijdens dit ontbijt is de uitreiking van het Groene Lintje 2017 door kandidaatsraadslid van Groen Links, Joachim van der Steen: 'Zij zet zich niet alleen via de Groenraad in voor het groen, maar ook voor duurzaamheid en organiseert EnergieOntbijten in de gemeente Amstelveen'. Ontbijtorganisator Jacqueline Quarles van Ufford heeft dan ook volkomen onverwacht te vieren dat zij het Groene Lintje 2017 in ontvangst mag nemen.

Wil je ook deelnemen aan een EnergieOntbijt in Amstelveen? We zijn op woensdag 31 januari 2018 te gast bij de werkgroep Duurzaam in de dorpskamer van Stadsdorp Elsrijk, Heemraadschapslaan 100 in Amstelveen. Thema dit keer is coöperatief energie opwekken met de wijk. Meldt je aan bij ontbijtorganisator Jacqueline via Jacqueline@GroeneGroei.Com2 reacties

Marga Sijmonsbergen

Boeiende verhalen, leuk georganiseerd en daarnaast lekkere hapjes, dank !
22-dec-2017 10:31

Jacqueline Quarles van Ufford

Dank je wel, Marga!
7-feb-2018 13:37
Wil je ook reageren? Meld je dan aan