Nieuw bericht

Verslag Energieontbijt #97

geplaatst op 27 februari 18, 13:25 uur, door Peter Hoogendijk

De aarde heeft 38 graden koorts


De vraag van Radboud tijdens het vorige ontbijt wie nog een passende deksel heeft voor de koekenpan is beantwoord door Marga. Dankzij haar donatie zijn de eitjes binnen no-time perfect gebakken - en nog energiezuinig ook. Het is bijna geen kunst meer, zegt Radboud voordat iedereen aanstalten maakt om te gaan zitten.


Het ontbijt begint met een rijtje metaforen die beschrijven hoe de aarde als levend wezen kwetsbaar in de ruimte zweeft. Het hart is de overheid en de longen zijn het bedrijfsleven. De wetenschap en educatie is het hoofd. Dan heb je de buik, dat zijn de maatschappelijke organisaties. Tot slot heb je de 7 miljard bewoners. Waarvan 1% koplopers en die noemen we het immuunsysteem.


Voordat Sazan Sadek MSc haar masterscriptie aan de aanwezigen presenteert begint het voorstelrondje. Veel mensen vieren het natuurlijke verschijnsel dat het weer langer licht is buiten. Daarnaast zijn er weer veel geïnteresseerden die op zoek zijn naar inspiratie en concrete tips om hun huis te verduurzamen. Ook Netty Verwaal van de Gemeente Amsterdam is aanwezig. Zij is gebiedsmakelaar voor de Stadion- en Schinkelbuurt en stelt zich beschikbaar voor vragen over alle onderwerpen. Er zijn een hoop scholieren/studenten/net afgestudeerde aanwezig. Steeds meer betrokkenen vanuit middelbare scholen, hogescholen en universiteiten die samenwerken om de energietransitie te versnellen.


Dan is het tijd voor een heel indrukwekkende presentatie van Sazan Sadek MSc. Ze heeft onderzoek gedaan naar het belang van sociale innovatie in de energietransitie. In haar onderzoek heeft ze zich gefocust op de Stadion- en Schinkelbuurt. In de presentatie komt naar voren hoe belangrijk bewustwording is. Door spelenderwijs concrete oplossingen in het daglicht te brengen. Dit is essentieel voor uiteindelijke gedragsverandering binnen een buurt.


Uiteindelijk moet er ergens begonnen worden. De zoektocht naar de eerste stap begint met een panel van vertegenwoordigers van de Stadion- en Schinkelbuurt. Het is van belang dat er een nulmeting komt om een behoefteanalyse van de buurt te krijgen. Daarnaast is het een idee om de mensen door middel van een actie te prikkelen. Vervolgens moet er besloten worden wie het eerste concrete te implementeren plan gaat schrijven.


Het was weer een energiek ontbijt met een relevante zoom op de Stadion- en Schinkelbuurt. De aarde heeft koorts. We hebben ongeveer nog vier jaar om daar iets aan te veranderen. Laten we om ons heen kijken en mensen verzamelen om concrete plannen te realiseren. In de bijlage staat de powerpoint presentatie. 


Verslag: Michiel Suring