Nieuw bericht

Verslag Energieontbijt #98

geplaatst op 13 maart 18, 11:24 uur, door 02025

Donderdag 8 maart 2018

 

Het moet nòg avontuurlijker worden
 

De kiezers, koplopers en raadsleden stroomden binnen op het 98e energieontbijt op Old School Amsterdam. Het was Internationale Vrouwendag en Pauline opende het ontbijt met haar verhaal over de mannelijke en vrouwelijke energie.
 

Het gevoel van strijdbaarheid en solidariteit heerste. Op deze mooie en energieke ochtend werden vijf raadsleden verwelkomd om in vijf minuten te pitchen wat de ambitie is van hun partij rondom de energietransitie. Het voorstelrondje was daarom deze ochtend kort en bondig, Thijs verzamelde alle vragen die er waren voor de raadsleden. De aanwezigen wilden concrete afspraken en maatregelen, waarbij de belangrijkste vraag was welke rol de koplopers kunnen krijgen in de energietransitie.

Het rapport is uit van het Amsterdam Bouwt de Coalitie, het ABC-project. Met de ironische titel “Het moet niet te avontuurlijk worden” verwijst onderzoeksbureau DRIFT naar de houding van veel bestuurders en ambtenaren. Zij toonden zich niet bepaald enthousiast voor decentrale en coöperatieve opties in de energietransitie. Ilonka Marselis presenteerde de bevindingen en aanbevelingen van het onderzoek dat specifiek op Amsterdam was gericht. In een beknopte en volledige presentatie lichtte Ilonka de bevindingen toe van de institutionele barrières voor een wijkgebonden warmtevoorziening in Amsterdam. Tot slot bracht ze een zevental heldere aanbevelingen om deze situatie te verhelpen en kansen te creëren voor een hybride transitiepatroon. Kort samengevat: het mag juist wel avontuurlijker worden. Het filmpje over dit rapport is hier te vinden.

Toen waren de raadsleden aan de beurt. De VVD, GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en CDA waren vertegenwoordigd. In vijf minuten tijd pitchten zij de maatregelen en ambities van hun partij. De doelen werden uitgesproken en de titel “Amsterdam als koploper schone energie” werd omarmd. Daarnaast werd er veel gesproken over het opleiden en meekrijgen van de ambtenaren in de transitie. Ook de opleiding van mensen die de transitie moeten uitvoeren (installateurs en degelijke) kwam aan de orde.
 

Het eerste kwartaal van 2018 zit er bijna op en over een week gaan we met zijn allen naar de stembus om te kiezen wie ons de komende vier jaar gaat vertegenwoordigen. De transitie is in volle gang, dit is te merken bij bewoners en partijen. Op dit moment is het niet meer te stoppen en ziet iedereen in dat we niet meer kunnen achterblijven.

 

Verslag: Michiel Suring

LET OP:
Hier willen we je graag een Youtube-video tonen, maar dat kan pas nadat je cookies hebt geaccepteerd.


1 reactie

Pauline Westendorp

dank voor jullie picthes: Paul Slettenhaar, VVD (7); Jasper Groen, GroenLinks (nr.5); Marijn Bosman, D66 (nr.3); Joyce van Heijningen, Partij voor de Dieren (nr.14); Niek Wijmenga, CDA (nr.16) voor jullie komst en meedenken hoe we aan die koploperspositie komen!
13-mrt-2018 14:36
Wil je ook reageren? Meld je dan aan