Nieuw bericht

Poep en plas al constante bron voor biogas

geplaatst op 24 mei 18, 11:28 uur, door 02025

Amsterdam Old School, donderdag 17 mei 2018


“Door op grote schaal poep, plas en gft-afval te vergisten, kan Nederland heel snel enorm bezuinigen op aardgas.” Dat vertelde professor Frans Stokman op ons 103e energie-ontbijt, op donderdag 17 mei in Old School. En poep, plas en gft-afval zal altijd geproduceerd worden en is dus een constante bron waar we op kunnen rekenen. Niet alleen Frans Stokman van Stichting Samen Energie Neutraal (SEN) was te gast bij het 103e Energieontbijt op Old School, ook de Amsterdamse energiecoöperaties hadden spreektijd om te vertellen wat ze in 2017 gerealiseerd hebben en in de toekomst nog gaan doen. De eitjes werden gekookt met de Ecostoof en er was koffie van Moyee. Iedereen verzamelde zich rond de ontbijttafel. Er was een veel hogere opkomst dan verwacht. We verzoeken iedereen om je vooral aan te blijven aanmelden op de site.

Prof. dr. Frans Stokman, werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen vertelde over het Quick-fit oplossing van SEN. Deze aanpak behelst de installatie van een hybride warmtepomp en kierdichting in combinatie met groen gas en duurzame elektriciteit. Dit gas wordt geproduceerd met de AHPD-techniek uit rioolwater en keukenafval. Op Ameland wordt momenteel zo’n gas-installatie gebouwd.

Bijna alle Amsterdamse energiecoöperaties waren aanwezig. Om de beurt vertelden Amsterdam Energie, Ecostroom, Onze Energie, Meerenergie, NDSM Energie en Zuiderlicht over hun toegenomen duurzame energieproductie of besparing. De energiecooperaties worden steeds meer een factor van betekenis.