Nieuw bericht

Amsterdammer steeds meer bezig met schone energie

geplaatst op 7 november 2019, 17:42 uur, door 02025

Amsterdammer steeds meer bezig met schone energie

Jongeren presenteren de zonne-oogst van hun straat aan wethouder

Het aantal wijken in Amsterdam dat actief aan de slag is met schone energie is in 2019 flink toegenomen. Het aantal Amsterdammers dat zich inspant om van aardgas af te komen, zelf elektriciteit opwekt met zonnepanelen of bezig is met het besparen van energie is aan een opmars bezig. De Amsterdamse energietransitie is uit de startblokken. Dat constateren de gemeente, stichting !Woon en het koplopers-initiatief 02025. 

 

“Niet alleen zien we meer koplopers actief op ons platform 02025, we zien ook dat hun projecten steeds vernieuwender zijn” vertelt 02025-initiatiefnemer Pauline Westendorp enthousiast. Zo is in Zuidoost Anne Stijkel aan de slag met groen gas uit rioolslib, Annette Schermer is bezig met een energiecoöperatie het Wilhelmina Gasthuisterrein van het aardgas te halen en is Ardine Nicolai een vernieuwing aan het onderzoeken om een deel van Watergraafsmeer te verwarmen met restwarmte uit een datacentrale. “Hoe bijzonder dat deze projecten door vrouwen gedragen worden en dat hun voornamen met een A beginnen. We noemen hen dan ook de Triple A van duurzaam Amsterdam.”

 

Ook de gemeente ziet het aantal actieve Amsterdammers toenemen. Honderden inwoners hebben al gebruik gemaakt van de subsidie om aardgasvrij te worden. Stichting !Woon heeft al 3.000 Amsterdammers voorzien van een gratis energiebesparingsadvies met een energiecoach, wat heeft geleid tot gemiddeld 8% energiebesparing per advies. Ook zet de stichting in op het aanbrengen van dubbelglas, want uit onderzoek blijkt dat zo’n 100.000 Amsterdamse woningen nog enkel glas heeft.

 

Om nog meer Amsterdammers enthousiast te maken voor zonne-energie, wordt op zaterdagmiddag 9 november in het Volkshotel van 12.00 tot 18.00 het evenement ‘Een zonnige dag in november’ georganiseerd. De kracht van de zon staat centraal met een doorlopende informatiemarkt en programmaonderdelen over financieringsmogelijkheden van zonnepanelen, woonboten op zonne-energie en de rol die energiecoöperaties kunnen spelen. Ook kunnen Amsterdammers uitleg krijgen over hun eigen energierekening (neem je rekening mee!). Wethouder Marieke van Doorninck van duurzaamheid komt de aanwezigen bedanken voor hun interesse en inzet. Een groepje jongeren overhandigt haar de “Oogst van de zon” van hun straat en het groeiende netwerk dat bouwt aan het Nieuw Amsterdams Klimaat.

  

1 reactie

Pauline Westendorp

Mooi Linda, zie ook de opdracht van de kinderen aan de wethouder! Historie: https://02025.nl/bericht/23484/02025-gelanceerd Tijdens We Make The City 2018 is Platform 02025 gelanceerd. Amsterdam is nu officieel op weg kop Lees meer
7-nov-2019 17:56
Wil je ook reageren? Meld je dan aan