Bericht

Gemengde VvE's: de hobbelige weg naar duurzame woningen

Geplaatst op 3 februari 2020, 14:01 uur

Het verduurzamen van je huis is op zichzelf al een ingewikkelde klus. Probeer je maar eens een weg te banen door alle regelgeving en verschillende subsidiepotjes. Voor bewoners van gemengde VvE’s (waar huur en eigenaars door elkaar wonen) is dit extra lastig! Bewoners hebben te maken met verschillende regels en botsende belangen, en dat in één gebouw. 

Op 29 januari organiseerde 02025 een avond voor bewoners van gemengde complexen die proberen hun huis of gebouw te verduurzamen.

Acht bewoners van verschillende VvE’s deelden hun ervaringen. De onderlinge sfeer was kritisch en betrokken. Een veel gehoorde ervaring onder de bewoners was dat wanneer woningcorporaties een meerderheid vormen in de VvE ze meestal hun eigen plan trekken. Hierdoor strijd je als eigenaar dus bijna altijd een individuele strijd tegen een grote institutionele partij met zijn eigen doelen en belangen. 

Bij Marly bijvoorbeeld is de woningcorporatie weinig meewerkend. Zij woont in een complex waar 55% van de woningen eigendom is van eigenaren en 45% in handen is van een woningcorporatie. Marly zelf heeft een huurwoning. Haar woningcorporatie blijft volgens Marly ‘onzinnige’ argumenten aandragen tegen aanpassingen in haar huis om volledig aardgasvrij te kunnen gaan waardoor ze geen subsidie kan aanvragen bij de gemeente. Inmiddels is Marly hiervoor een rechtszaak begonnen tegen haar woningcorporatie. 

Een ander probleem is de wil van de VvE (die dus een meerderheid heeft) om verder te verduurzamen voor het hele blok. Marly is al 3 jaar aan het proberen om zonnepanelen op het gezamenlijke dak aan te vragen, maar de VvE kwam steeds met onzinnige argumenten aandragen. Gelukkig is nu in de laatste VvE vergadering eindelijk de deur op een kiertje gezet. Nadeel voor Marly is dat haar woningcorporatie namens haar het woord voert waardoor Marly niet direct met de Vve kan en mag communiceren of meestemmen. 

Sander woont  in de Architectenbuurt. Het grootste gedeelte van de woningen in zijn complex zijn in handen van een woningcorporatie. Lange tijd leek het erop dat de woningbouwvereniging dwars zou blijven liggen tegen de plannen van de particuliere eigenaren om te gaan verduurzamen, maar daar lijkt nu wel verandering in te komen. Deze corporatie heeft gezegd dat ze zonnepanelen op het dak willen faciliteren als de bewoners zelf zorgen voor genoeg animo onder de huurders. Deze woningcorporatie is dus bereid mee te werken aan verduurzaming maar laat het participatieproces over aan de bewoners zelf

Het idee ontstond vervolgens in de groep om argumenten gebruikt door woningcorporaties te verzamelen en om te zetten in een argumentenkaarten. Deze kaarten geven een overzicht van ‘onzin’ argumenten die woningcorporaties geven met daartegenover een zinnige respons die gegeven kan worden door een bewoner. Met deze argumentenkaart in de hand kunnen bewoners een beter verweer bieden tegen onwillende woningcorporaties.

Binnenkort willen we dan ook een vervolgbijeenkomst gaan organiseren waar we deze argument-kaarten gaan vormgeven. We zullen twee experts vragen om de bijeenkomst te ondersteunen die een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen valide en minder valide argumenten en hoe daarmee om te gaan.

Daarnaast is er tijdens de bijeenkomst het idee ontstaan om een nieuwe groep met koplopers en ervaringsdeskundigen te vormen die wonen in monumenten. Bewoners van monumenten die willen verduurzamen lopen op een unieke set van belemmeringen en regels aan, waardoor het zinnig lijkt om hier een aparte groep en bijeenkomst voor te organiseren.

Beide groepen, gemengde VvE en monumenten, zijn altijd opzoek naar meer deelnemers. Ben of ken jij iemand die tijdens het verduurzamen van zijn/haar huis tegen belemmeringen oploopt en woont in een een gemengde VvE of monument? Stuur dan een mailtje naar  maxje@tertium.nl om op de hoogte te worden gehouden van activiteiten en bijeenkomsten.

Illustration
 
1 reactie

Jeroen den Uyl

do 6 februari 2020 10:17
Met een argumentenkaart wordt het voor de huurders helder welke argumenten de corporatie gebruikt en wat de antwoorden er op kunnen zijn.