Nieuw bericht

Boekje: De 'afsluitboete' voor gas bestaat niet

geplaatst op 6 juli 2020, 10:15 uur, door Bram Bos

De 'afsluitboete' voor gasverlaters van 700-800 euro is juridisch niet houdbaar.en maatschappelijk ongewenst. Dat wordt onderbouwd in het boekje De afsluitboete bestaat niet, dat gratis te downloaden is op polderhuis.org/abn

Duizenden mensen die geen gas meer gebruiken in hun huis (gasverlaters) werden de afgelopen jaren geconfronteerd met de ‘afsluitboete’ van de netbeheerders: de schijnbare verplichting om een fors bedrag te moeten betalen voor verwijdering van de aansluiting, als je geen gas meer nodig hebt.

Deze gasverlaters hoeven echter niet te betalen voor verwijdering van de gasaansluiting, als ze daar geen opdracht toe geven. Ze staan in hun recht als ze alleen het contract met hun leverancier (en die met de netbeheerder) opzeggen. En dan betalen ze ook geen vaste lasten meer.

Netbeheerders proberen die mensen echter op een suggestieve manier tot een opdracht te verleiden, omdat ze anders geen enkele reden hebben om de kosten van de door hen gewenste verwijdering van de aansluiting in rekening te kunnen brengen.

In het Tweakers-topic Gas de deur uit doen, gratis of toch niet? is deze kwestie de afgelopen jaren gefileerd. Inmiddels (juli 2020) zijn via de daar beschreven 'Tweakers-route' zo'n 210 + 41 gasverlaters de afgelopen vier jaar zonder verdere kosten van hun vaste lasten voor gas af gekomen. In De afsluitboete bestaat niet, een bundel van 50 pagina's, heb ik onderbouwd waarom dat terecht is, en worden de argumenten van de gasverlaters op Tweakers gepresenteerd.

Ik verwijs voor een verdere inhoudelijke discussie over dit onderwerp naar het levendige forum op Tweakers, waar tientallen mensen die van het gas af zijn of willen hun ervaringen met de netbeheerders delen. Daar is ook een overzicht te vinden van de diverse routes om kosteloos van de vaste lasten voor je gasaansluiting af te komen, evenals voorbeeldbrieven in de communicatie met netbeheerder en energieleverancier.

Foto
Voorpagina boekje 'De afsluitboete bestaat niet'
1 reactie

Dave van Dongen

Super, Bram! :-) Een puntje wat ik zie: Om in aanmerking te komen voor "aardgasvrij" subsidies (zoals die in Amsterdam en in Haarlem) is het vaak een vereiste dat de opdracht tot het verwijderen van de gasaansluiting overhandigd wordt. Dan wordt je dus alsnog een soort van gedwongen om opdracht te g Lees meer
7-jul-2020 10:34

Bram Bos

Tsja, 'gedwongen' is een zwaar woord in zo'n geval natuurlijk. Het is sympathiek bedoeld, die subsidieregelingen, maar die gaat voorbij aan de vraag of het werkelijk nodig is om op individuele basis gasaansluitingen te verwijderen. De vraag is verder of gemeenten die regelingen hebben opgetuigd in d Lees meer
7-jul-2020 15:58
Wil je ook reageren? Meld je dan aan