Nieuwe blogpost

Benut de kracht van selectieve verontwaardiging in de transitie

geplaatst op 4 augustus 2020, 12:01 uur, door Pauline Westendorp

De verhalen bij het kampvuur...had je een verhitte discussie met de buurman op de camping?

Hier de tekst van Thijs ten Brinck https://www.wattisduurzaam.nl/over-ons/ 

Het is geen schande dat we ons niet elke minuut van de dag kapotschamen over de impact van onze keuzes als consument. Dat kan geen mens aan. We hebben slechts beperkt de tijd en energie om verontwaardigd te zijn. We moeten kiezen.

De elektrische auto als steen des aanstoots.

De groeiende populariteit van elektrische auto’s bedreigt het bestaansrecht van stilzwijgend geaccepteerde schandalen. Het is onmogelijk op benzine of diesel te rijden zonder luchtvervuiling en klimaatverandering. Het is absoluut mogelijk om een elektrische auto te rijden zonder kinderarbeid. Het overgrote deel van de kobalt op de markt is gewonnen zonder kinderarbeid. Het is cruciaal ook die laatste procenten kinderarbeid snel uit te bannen. Als we dat collectief eisen van de producent waar we een elektrische auto, smartphone of laptop kopen, gebeurt het.

Na het uitbannen van kinderarbeid is het zaak ook de ‘gewone’ mijnbouwschandalen aan te pakken. Ook dat kan. In tegenstelling tot benzine of diesel is een accu te recyclen. Het aandeel kobalt in nieuwe accu’s neemt bovendien af. Met de kobalt uit een accu die in 2030 is afgeschreven, zijn in 2031 misschien wel zes nieuwe stekkerauto’s te maken.

Deze prachtige ontwikkeling is deels gedreven door onze selectieve verontwaardiging. De schijnwerpers die door gevestigde belangen zijn gericht op de smetten die (nog) kleven aan elektrische auto’s, maken dat die smetten sneller worden opgelost. Sneller dan zonder de selectieve verontwaardiging was gebeurd. Dat is top.

Het is een patroon dat zich in de energietransitie vaker voordoet. Mensen die nog nooit een nacht wakker hadden gelegen over vogels, ontpoppen zich sinds de opmars van windparken tot dierenbeschermers. Mensen die eerder niet op affiniteit met bos te betrappen waren, ontpoppen zich bij de bouw van biomassacentrales tot ware bomenknuffelaars. Mensen die zich nooit druk maakten over werkgelegenheid, ontpoppen zich bij de dreigende CO2-heffing tot gedreven vakbondsleiders.

 

Lees hier het hele artikel:

Foto