Bericht

Wat is het verschil tussen smartgrid en een virtual powerplant

Geplaatst op 13 augustus 2020, 09:43 uur

Virtuele energiecentrale

Vraag en aanbod van elektriciteit bij elkaar brengen. Direct of via een opslagfaciliteit, als thuisbatterij, auto's of waterstof. Slim gebruiken van de energie op momenten dat er pieken of dalen in de vraag of aanbod zijn. 
Een slim net ligt tussen de assets van de energieopwek, energieopslag en de afnemende apparaten. 

Interessant is van wie de assets, de opgewekte kWh en de data zijn. De mensen en het dashboard ontbreken nog wel eens in een verhaal over Smartgrids of virtuele energiecentrales. Dat vind ik nu net het mooiste eraan! "Wasmachines aan mensen, het waait op zee!" . Tja, dat gaat natuurlijk vanzelf als de mensen van Artifical Intelligence AI erbij zijn gekomen en de algoritmes hebben gemaakt die weten wanneer het waait en wanneer ik wil wassen. En als de energieverbruiksgoederen zoals de wasmachine zijn aangepast, hiervoor. De warmtepompen van Schoonschip kunnen dit al.   

Het meest interessante aan een Virtuele Energiecentrale staat weergegeven in onderstaand plaatje. De gebundelde opslagcapaciteit van Schoonschip is nu ook een aanbieder op de elektriciteitsmarkt. Als het waait in het zuiden of de zon schijnt in Noord Holland vullen de mensen van Schoonschip hun accu. En als het dan niet waait en er geen zon is, kunnen zij de kWh leveren die nodig zijn. Het bundelen van energieopwek en opslag als een aanbiedende partij, dat is dus een virtuele energiecentrale. Wat een feest.

Met dank aan Energiecooperatie Ecostroom, de gemeente Amsterdam en Schoonschip voor het uitleggen van het concept op het Energieontbijt van 13 augustus 2020. 

Illustration
Afbeelding van Eelke Kingma, bewoner en deskundige, van Schoonschip.
Deel dit:
1 reactie

Dave van Dongen

do 20 augustus 2020 21:44
Dit kunnen huishoudens nu zelf al regelen. Verschillende merken PV omvormers kunnen het vermogen van de zonnepanelen regelen afhankelijk van de belasting van de huis-aansluiting. Een intelligente laadpaal (Zappi) kan dat. Een beetje thuisbatterij kan dat. En zelfs warmtepompen kunnen dat al.
De groots... lees meer