Bericht

aandacht voor lokaal eigendom & meer samenhang in participatietrajecten

Geplaatst op 21 september 2020, 10:53 uur

Het overlegorgaan fysieke leefomgeving (OFL) onderzoekt op verzoek van het interbestuurlijk Programma Aardgasvrije wijken (PAW) hoe participatie in welke omstandigheden het meest effectief is in het aardgasvrij maken van wijken. OFL-voorzitter Marleen Stikker heeft haar bevindingen begin deze week aan de minister van BZK aangeboden.

Marleen Stikker schrijft in haar brief: “Participatie is essentieel om de energietransitie, met doelstellingen in 2030 en 2050, te realiseren. Ik ben daarom van mening dat er blijvend aandacht voor participatie moet zijn. Alleen over langere tijd kan participatie een bijdrage leveren aan het vergroten van de effectiviteit van de energietransitie.”

Het OFL kijkt daarbij naar de landelijke ontwikkelingen, gevoed door lokale voorbeelden. In de begeleidingsgroep zitten mensen vanuit het hele land. Ook Pauline Westendorp denkt mee. Op basis van de landelijke inzichten signaleert het OFL dat een integrale benadering van participatie ontbreekt tussen alle verschillende energietransitietrajecten. Daarbij kun je denken aan de warmtewet, Regionale energiestrategie, transitievisie warmte of de wijkuitvoeringsplannen. Verder adviseert het OFL aan PAW om te onderzoeken op welke manier er afspraken kunnen worden gemaakt over het lokale eigendom van de (warmte)infrastructuur bij het aardgasvrij maken van wijken. Dit kan de betrokkenheid, verantwoordelijkheid en draagvlak onder bewoners vergroten.

meer weten? Je vind de brief van Marleen Stikker aan de minister van BZK hier

Illustration
 
Deel dit: