Bericht

Ymere bang voor een lappendeken...

Geplaatst op 22 oktober 2020, 11:05 uur

Ymere bang voor een lappendeken aan transitie-oplossingen voor een gasloos huurhuis?

Ja, de grote wooncorporatie in Nederland, Ymere, was vorige week dd. 15 oktober 2020, in de rechtszaal bang voor een lappendeken aan oplossingen voor een energietransitie in oude huurhuizen. De zaak van Marly's huis lag op tafel voor de rechter.

In deze tijd van de vele ontdekkingen wacht de wooncorporatie blijkbaar liever af op die ene uniforme oplossing, massaal ingekocht op het goedkoopste /winstgevende kontrakt.

Daarbij werkt de toestemming van 70% van de bewoners uiterst vertragend.

Mooi is het, als een actieve huurder zelf al uitprobeert wat in haar geliefd huurhuis het beste past, het goedkoopst uitkomt voor hun portemonnee, geen huuropslag behoeft en C02-nul is.

Zo'n proef, als nu in één oud huurhuis in Amsterdam Zuid, zou Ymere eigenlijk moeten aanmoedigen het als een pilot te zien naast hun eigen project gasloze nieuwbouw-woningen.

Uit angst voor een lappendeken aan apparaten en onderhoud weigerde Ymere toestemming te geven aan het initiatief van haar huurder gasloos te gaan wonen.

Door die weigering verliest die ene huurder de kans op €5000 /3000 subsidie voor haar gasloze woonplan. Zo jammer!

Ymere geeft zo geen blijk van samenwerking met haar huurders volgens de Samenwerkingsafspraken 2020-2023 tussen Gemeente, Corporaties en Huurderskoepels ( Onderhandelakkoord 7 november 2019 Afspraak 21-w (kansen tot verdergaande verduurzaming zoveel mogelijk benutten).

Tussen alle modellen van warmte-installaties, nieuwsbrieven, technische uitvindingen zal de rechter wel inzien dat een eigenaar recht van keuze heeft en de huurder niet, omdat deze huurder afhankelijk is van de toestemming van de eigenaar.

Maar hoe geldt dit voor het verkrijgen van subsidie, als er ook sprake moet zijn van gelijke behandeling?

Uitgaande van gelijke behandeling zou de huurder de mogelijkheid moeten krijgen middels subsidie naar eigen inzicht stappen te zetten in de energietransitie.

Als er meer huurders zo actief waren, liefst 70%, dan was de energietransitie vast een stuk verder.

Echter, Ymere zou ook alvast kunnen gaan samenwerken met deze aktieve huurder.

Bijvoorbeeld dezelfde apparatuur laten subsidiëren, die al in hun gasloze nieuwbouw beproefd wordt.

Dat kan toch niet zo'n probleem zijn.

Nog zitten we allemaal in de testfase van oplossingen voor de energietransitie.

Een individuele huurder kan daarom ook juist kansen bieden aan Ymere voor oplossingen in haar oude huurhuizen, maar een huurder kan niet wachten op een onderhoudsbeurt voor over tien of twintig jaar, dan is de kans op subsidie om gasloos te gaan in oude huurwoning wel voorbij.

De tijd van alleen een schoorsteen in huis en zelf je kachel inkopen is van vorige eeuw. M

Moesten je zelfgekochte en goed brandende gaskachels het huis uit voor een cv, een verlies voor de bewoner, dan is het nog maar de vraag of een uniforme aanpak van warmteapparatuur beter en sneller de transitie helpt oplossen dan unieke aanpassingen aan een klein huurhuis.

Bovendien kunnen Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) ten goede meewerken en ja, er zijn huurders, die mee denken.

Probeer het uit, Ymere, wees niet zo bang voor die lappendeken!

Anna Wijmans <annawijmans@hetnet.nl>

(woont al een jaar gasloos voor €20/per mnd, in een huurhuis, bouwjaar1921)

Illustration
Moet je nu echt bang zijn voor een energietransitie in een klein huurhuis?
Deel dit:
1 reactie

Dave van Dongen

di 27 oktober 2020 11:44
Mooi verwoord, Anna! Dankjewel. Hopelijk ziet de rechter ook in dat de weigering van Ymere behoorlijk onredelijk (en onwettig) is.