Activiteit

Netwerkbijeenkomst over verduurzaming voor vve-(bestuursleden)

zaterdag 18 juni 2022 , 13:45 - 17:00 uur

Verduurzamen van een vve vraagt veel voorbereiding. Daarom laten we ons graag inspireren door vve’s die dit proces succesvol doorlopen. Dat doen we als gemeente Amsterdam twee keer per jaar in een netwerkbijeenkomst. We laten op zaterdag 18 juni 2022 drie vve’s aan het woord die over hun ervaringen vertellen.

Programma
    13.45 inloop met koffie
    14.00 inleiding vve-aanpak Amsterdam
    14.15 vve’s aan het woord: twee verschillende zonnepanelenprojecten en een isolatieproject in beschermd stadsgezicht
    16.00 energiecoöperatie Ecostroom
    16.15 borrel en tijd om met andere vve’s in gesprek te gaan
    17.00 afronding

Vve Singel 174-176

Isolerend glas in beschermd stadsgezicht 

Het gaat om acht appartementen in de grachtengordel. Het pand is gebouwd in de 18e eeuw en een rijksmonument en valt onder beschermd stadsgezicht. Schilderwerk was de aanleiding om te kijken naar isolatiemaatregelen. Uiteindelijk koos de vve voor vacuümglas. Het souterrain is nu als voorbeeld uitgevoerd. De rest van de woningen volgt later. Henk van Veldhuizen vertelt over de zoektocht en het besluitvormingsproces in de vve.

Vve Huismanstaete

Zonnepanelen met zonnestroom die verdeeld wordt naar de individuele eigenaren

Bouwjaar is 1926. Dit betreft negen appartementen in Betondorp, Amsterdam Oost (beschermd stadsgezicht). Vve Huismanstaete heeft gekozen voor panelen voor de individuele woningen. Er zijn 9 woningen, 7 in het schoolgebouw, 2 in de voormalige gymzaal. Er pasten 12 panelen per woning op het schoolgebouw en 15 panelen per woning op de gymzaal. Na een eerste ALV waarin een toelichting werd gegeven, is in een volgende ALV een besluit genomen en zijn er offertes opgevraagd. Op één na hebben alle bewoners nu panelen. Jacqueline van Klaveren heeft het project getrokken en vertelt daar levendig over.

Vve blok C, Flevopark  

Zonnepanelen met de nieuwe sce regeling en een corporatie

Is een vve met 21 woningen, bijna de helft van Alliantie en er liggen nu 159 panelen in een postcoderoosproject van Ecostroom. Alliantie was in eerste instantie wel iets meer voorstander van panelen voor de individuele huishoudens, maar stelt zich formeel zo op dat ze meestemt met de meerderheid van de eigenaren. Er was daar al eerder veel gedoe aan het dak waardoor de eigenaren het individuele traject niet aandurfden. Martijn van der Neut legt uit hoe de vve deze problemen heeft overwonnen. 

Locatie
De Burcht, Henri Polaklaan 9, 1018 CP Amsterdam
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Omschrijving doelgroep 
Bestuursleden en beheerders van vve's in Amsterdam die op zoek zijn naar informatie over het verduurzamen van vve's
Illustration
 
Deel dit: