Bericht

GFE/T - Goed idee!

Geplaatst op 11 juli 2024, 09:28 uur
Illustration

De gemeente maakt een inhaalslag met het gescheiden inzamelen van etensresten en tuinafval. Dat is een heel goed plan, want van dit gfe/t wordt biogas en biocompost gemaakt. Na stadsdeel Zuidoost heeft de gemeente onlangs in stadsdeel Oost een grote hoeveelheid gfe/t rolcontainers uitgedeeld aan bewoners met een tuin. Na de zomer is stadsdeel Zuid aan de beurt en daarna Nieuw-West. Op deze manier wil Amsterdam dat in 2030 zo'n 75% van de bewoners hun etensresten en tuinafval apart kunnen aanbieden. Eerlijk is eerlijk, we hebben hier een flinke achterstand in te lopen vergeleken met andere gemeentes in het land.

De voordelen van gescheiden inzameling van gfe/t zijn echt groot. Vergisten en composteren van deze organische stromen is  goedkoper dan verbranden, het is ook circulair en het spaart fossiel aardgas en kunstmest uit. Gescheiden gfe/t heeft dus direct met energie te maken. Het heeft een positief effect op de uitstoot van CO2. De biocompost gaat naar de land- en tuinbouw. En op de nationale compostdag, jaarlijks in maart, kunnen de bewoners een gratis zak compost afhalen.

Op dit moment wordt het overgrote deel van het huishoudelijke gfe verbrand. Zonde. Per jaar gaat het in Amsterdam om 70 miljoen kilo etensresten die samen met het restafval in de oven verdwijnt. Echt geen klein bier! Het is duur en je houdt vuile vliegas over.

Als je nu of in de toekomst je etensresten en tuinafval apart kunt inzamelen, doe dan mee. Elke kilo telt.

Hier meer informatie over het bedrijf Meerlanden, waar het Amsterdamse gfe/t naartoe gebracht wordt. En hier tips van het onafhankelijke bureau Milieu Centraal over de inzameling van gfe/t. Zet 'm op!

 

Deel dit: