Bericht

Zoveel energie maar wie neemt de regie?

Geplaatst op 11 juli 2024, 13:00 uur
Illustration

Als Business Developer bij de coöperatieve Rabobank op het gebied van de energietransitie zie ik afgelopen jaren ontzettend veel gebeuren op dit belangrijke thema. Van prachtige innovaties om festivals in Amsterdam deels te laten draaien op waterstofbatterijen tot partijen die heel slim met artificiële intelligence de energiebehoefte van een groot havenbedrijf in 2030 per seconde kunnen voorspellen. De technische oplossingen voor de energietransitie zijn er, alleen een groot deel van de Amsterdammers voelt nog niet de prioriteit om te veranderen. Is er dan ook goed nieuws? Gelukkig wel! Een groeiende groep Amsterdammers ziet dat het anders moet en brengt dit met enthousiasme actief onder de aandacht bij mede Amsterdammers. Toch blijft de Energietransitie een ingewikkelde legpuzzel die vraagt om sterke regie. Dat is helaas iets waar ik als Business Developer minder invloed op heb. Ik richt mij dan ook vooral op kansrijke en impactvolle initiatieven in de regio.

Zo ben ik bij verschillende initiatieven betrokken om in collectiviteit slim met energie om te gaan. Denk dan aan bedrijventerreinen, buurtinitiatieven en VvE’s. Er is altijd een enthousiaste kopgroep die graag wil en kan. De uitdaging is iedereen mee te krijgen, want te veel ondernemers en burgers willen nog niet. De kans is hiermee groot dat de collectieve oplossing die het meest efficiënt en duurzaamst is helaas niet van de grond komt. En daar waar er wel een heel sterk collectief is zie ik dat de overheid of netbeheerder niet goed weet wat ze er mee aan moeten. Er is dus nog een hoop te winnen!

Om de energietransitie echt los te trekken is er nog meer leiderschap en regie nodig. Vergeleken met andere regio’s en landen kan en moet dat beter. Dit komt grotendeels door beperkte capaciteit en kennis bij lokale overheden en netbeheerders. De grote vraag is dan ook wie die regierol gaat oppakken. De afgelopen jaren is dit overgelaten aan de lokale overheid en in Amsterdam gaat dat best aardig. Maar de overige gemeenten in deze regio moeten nog een been bijtrekken.
Als ik een advies zou mogen geven? Richt een semioverheidsinstantie op met experts die de visie voor de regio maken en ook adviseren over vergunningen en haalbaarheid. In de uitvoering kan je dan de collectieven, bestaande uit ondernemers én buurtbewoners, maximaal ondersteunen. Dan ga je echt versnellen én leren. Om deze puzzel goed te kunnen leggen zou er regionale aansturing moeten zijn.

Recent was ik aanwezig op de conferentie ‘Power to the People: energiedelen in de Buurt’ in Pakhuis de Zwijger. Een oud-directeur van een netbeheerder zei: “De tijd om te gaan doen is nu echt aangebroken”. Hij had de hoop over de regio Utrecht al opgegeven en vreesde voor Zuid-Afrikaanse toestanden, waar meerdere en langere energie uitval aan de orde gaat zijn. Laten wij in onze regio deze break-downs proberen te voorkomen en vooral gaan doen.

Tenslotte een grote compliment naar de koplopers. Die hebben in de buurten en bedrijventerreinen een belangrijke rol en zijn keihard nodig. Met hun verbindende kracht kunnen ze de groep die wil meedoen vergroten en in beweging krijgen. Ik help jullie graag om hier collectieve oplossingen en financiering aan te koppelen en verbindingen te leggen zodat we samen kunnen versnellen.

Martijn Schneider
Business Development Manager Energietransitie & Duurzaamheid
Rabobank Metropoolregio Amsterdam  

Deel dit: