Veelgestelde vraag

12. Welke belanghebbenden zijn actief in of bij het gebied?

fase 
Fase 2: Scan
schaal 
Flat/blok, Straat, Buurt, Wijk, Huis
specialisme 
Organisatie
antwoord

Wie wonen, werken, recreëren en leren in je omgeving en zijn al bezig met duurzame energie? Fiets met met wat mensen door de buurt of vind deze informatie online.

Hoe betrekken we ter zijner tijd degenen, die nog niet actief zijn, maar die we wel nodig hebben ?

Dit is een onderwerp wat in onze regio anders is dan in andere delen van het land. Op het energiedomein is het waarschijnlijk niet nodig om 100 procent van de mensen te laten deelnemen. Omdat de meeste energie installaties onder de gemeenschappelijke voorzieningen vallen van een VvE met particulieren of verhuurders als eigenaren, zie daarvoor deze kaart.

In Amsterdam maakt 80% van de woningen deel uit van een VvE. Wij schatten in dat 90 % van de mensen in Amsterdam de energietransitie alleen maar van de zijlijn mee zal maken door een of twee keer erover te kunnen stemmen op een VvE- of huurdersvergadering. En zoals bekend, maken vele mensen niet van dit stemrecht gebruik. Ze vertrouwen op de door hen verkozen technische beheerder of energiecommissie.

We schatten in dat 10% van de Amsterdammers er wel mee te maken krijgen. Hoe vinden we deze 10%, waarvan een klein deel weer de leiding neemt in jouw gebied? Dit is gebaseerd op de theorie van Jakob Nielsen dat participeren in een proces slechts door 1% van de mensen intensief gebeurt en door 9% af en toe, de andere 90% consumeert slechts.

Vaak kun je gebruik maken van het netwerk van je omgeving. Dat kun je nagaan bij de gebiedsmakelaar van de gemeente, energiecoaches van !WOON, de Stadsdorpen, 02025, de energiecoöperaties en de Amsterdamse Energiecommissie. Zodra je de 1% gevonden hebt, willen deze mensen weten wat hun volgende stap is voor een energiezuinig gebied of gebouw. We zoeken elkaar op tijdens verjaardagen of buurtborrels, praten over zonnepanelen, adviseren elkaar over goede installateurs en vertellen hoe we investeringen snel kunt terug verdienen.

Omdat juist dit soort gesprekken heel waardevol zijn, organiseerden velen in Nederland al jaren allerlei bijeenkomsten.

  • 070Energiek ontwikkelde de succesvolle EnergyParty
  • Firan (voorheen Alliander DGO) adviezen in spel of quizvorm.
  • keukentafelgesprek, kantinetafelgesprek, appeltaartsessie, huiskameractie, warmtesafari
  • energiecoaches langs laten gaan bij mensen
  • training school conciërges
  • Buurkracht
  • brieven in de bus vanuit gemeente door aanbieder,  collectieve inkoopacties vanuit gebied zoals in Haarlemmermeer.
  • wijkactie i.s.m. afdeling wonen/EZ/sociale zaken,
  • Een informatieavond organiseren met gemeente Aardgasvrij, !Woon of een energieontbijt in je buurt organiseren volgens het format van 02025. Een roadshow door de buurt dus met vooral praktische tips over maatregelen en subsidies en inspirerende filmpjes, zodat mensen het gevoel krijgen dat ze echt ook zelf wat kunnen doen.
  • koffiekar, woonwijzerwagen
  • energiedag, zoals op de Geert Groote school 2
  • Maar je kunt ook aansluiten bij bestaande bijeenkomsten in de wijk: bij  een “Stadsdorp”, in een filiaal van !Woon, de bibliotheek, de lezing in een bedrijfskantine, bij vergaderingen van VvE’s en in woon-/werk/buurt/sport/schoolgebouwen. Bij voorkeur vlak voor algemene leden vergaderingen, zodat de resultaten daar ingebracht kunnen worden.
     

Veel gebruikte en laagdrempelige thema’s voor een bijeenkomst in je gebied of bedrijventerrein zijn:

(1) Duurzame stroom inkopen, heel simpel en doeltreffend. Als het via de lokale energiecoöperatie gaat, verdient die er ook nog wat aan (25 euro per contract per jaar)

(2) Eenvoudige besparingen: brievenbusborstel, tochtstrips, radiatorfolie, gordijnen, grote gaten dichten;

(3) Hoe maak je een all electric gebouw?

(4) Inkoopacties van zonnepanelen of begane grond-vloerisolatie.

(5) Een sessie over collectieve gebiedsoplossingen.

(6) Een energiebijeenkomst met een actueel thema.

 

Indien er budget voor promotie-materiaal is: zelf animaties of filmpjes met buurtbewoners of koploperbedrijven maken, die al aan de slag zijn. Deze organisaties hebben een filmpje gemaakt over de het organiseren van buurtbijeenkomsten:

Stadsdorp AmsterdamGemeente AmsterdamOmons, Woonwijzerwinkel070EnergiekGemeente Assen 


Andere veel gestelde vragen in category Fase 2: Scan: