Peter Goldstein

Bewoner, koploper, klimaatactivist
Wie is Peter?

Ik woon alleen in een eengezinswoning in Zaandam, dat ik volledig (en zelfs minder dan) nul-op-de-meter heb gemaakt.
Bekijk de woning op de site van de Duurzame Huizenroute en op mijn blog.

Mijn werk en hobbies

Ik werk als IT-er voor een bedrijf in Amsterdam met voornamelijk klanten in de culturele sector.
Daarnaast heb een eigen bedrijfje in het hosten en onderhouden van (vooral ideële) websites.
Als klimaatactivist ben ik actief bij o.a. Extinction Rebellion en heb hier een eigen groep gestart.
Daarnaast participeer ik lokaal zoveel mogelijk actief op het gebied energie en klimaat door hier o.a. deel te nemen aan het klimaatakkoord en de RES. 
Thuis experimenteer ik voorzichtig met o.a. domotica, het kweken van oesterzwammen en tuinieren waaronder het verbouwen van groenten.
Verder maak ik graag muziek als percussionist / drummer.

Mijn omgeving

Ik waardeer de uitstraling, de rust en het groen van mijn 30-er jaren buurtje en de nabijheid van het centrum en openbaar vervoer.
Maar het mag van mij allemaal veel groener, duurzamer en socialer.

Mijn droom

Ik ben ooit in een hele groene wijk komen wonen  met destijds een actieve bewonersvereniging, waar ik mij ook voor inzette.
Echter ook hier wijkt (zoals overal in onze gemeente) steeds meer groen voor nieuwbouw, parkeerruimte en herinrichting.
Daar verzet ik mij dan ook actief tegen, maar ik vind daarin helaas bitter weinig medestanders / medewerking.
De sociale cohesie lijkt steeds verder te zoeken.
Mijn gemeente doet ook alsof het een hoge pet van klimaat en duurzaamheid op heeft, maar in de praktijk blijken de ambities ver onder de maat en ondanks dat worden ze bij lange na niet gehaald en steeds weer vooruitgeschoven.
Niet alleen het gevoel voor urgentie ontbreekt, maar er worden hier in Zaanstad - blijkbaar ongehinderd door enige kennis van zaken - ook steeds weer maatregelen ingevoerd die hun doelen compleet missen, waaronder een inefficiënt warmtenet met een biomassacentrale en gasgestookte hulp-warmtestations, een "solaroad", stappen-subsidies voor de verkeerde maatregelen, een groepsinkoop van door Oeigoerse dwangarbeiders geproduceerde zonnepanelen en ga zo maar door... 
Mijn droom is dat de beleidsmakers snel wakker worden uit hun eigen dromen en zich (eindelijk) écht gaan realiseren hoe weinig  tijd ons nog resteert om een regelrechte klimaatramp te voorkomen, dat ze daartoe álles aan gaan pakken dat daarbij écht helpt. en daarvoor vooral te rade gaan bij de wetenschap en goed geinformeerde burgers.

Mijn expertise

CO2-arm / duurzaam leven
Energiezuinig / duurzaam verwarmen
Klimaatactivisme
Burgerparticipate (Klimaatakkoord, RES)

Mijn mogelijkheden

presentaties, lezingen, rondleidingen, advies etc.

Relevante ervaring

Zie https://duurzamehuizenroute.nl/woning/hoekwoning-1937-zaandam en https://peter.pgit.nl/wonen/een-duurzaam-verwarmingssysteem/

Ik heb mijn jaren ’30 woning gasloos, minder-dan-nul-op-de-meter, CO2 – en fijnstof besparend gemaakt met behulp van (standaard) isolatie maatregelen, 12 zonnepanelen, een zonneboiler, een pelletkachel-cv, een elektro-statisch fijnstof filter en een stukje domotica.
Hoe en waarom ik tot deze combinatie ben gekomen heb ik toegelicht in een presentatie.
Hoe het bevalt heb ik uitvoerig toegelicht in een interview dat deel uit maakt van een universitair onderzoek.


Hieronder volgt een korte beschrijving van het systeem per onderdeel. De links brengen je naar gedetailleerdere uitleg . 



  • 12 zonnepanelen wekken gezamenlijk ca. 2,5 keer mijn elektriciteitsverbruik op, dat zo laag is omdat ik niet elektrisch verwarm, waardoor ik het overgrote deel weer aan het net terug lever en dus geld toe krijg.

  • 2 zonnecollectoren verwarmen de (onderkant van de) zonneboiler. De zon voorziet daarmee gratis in ca. 1/3 van de totale warmtevraag van mijn huis, zowel voor tapwater als  t.b.v. verwarmingsondersteuning. En buiten het stookseizoen kan de kachel geheel uit blijven.
    Ca. 20% van de warmte van de pelletkachel-cv straalt direct en aangenaam de woonkamer in,  waardoor deze zeer snel opwarmt. Ca. 80% gaat door de (bovenkant van de) tapwater boiler en – via een buffervat – naar de radiatoren in de woonkamer en in de overige vertrekken (als die er om vragen).

  • De rookgasafvoer is voorzien van een elektrostatisch fijnstoffilter, dat de toch al geringe fijnstof uitstoot van de pelletkachel-cv (5 keer minder dan een moderne gesloten houtkachel , 10 keer minder dan een inzet-haard en 100 keer minder dan een open haard) nog eens met maar liefst 95% vermindert. De overgebleven uitstoot is daarmee nagenoeg gelijk aan die van een gasgestookte cv-ketel.
    Een zelf in elkaar geknutseld domotica systeem monitort de opwekking, het verbruik en de temperaturen van de onderdelen en zorgt voor extra energiebesparing door diverse zaken (zoals bijvoorbeeld de pomp in het radiatorcircuit en een elektrisch element in de boiler tegen legionella) op een slimme manier te schakelen.
    Ben je niet zo’n IT-nerd als ik, dan zou je het meeste daarvan ook zonder omkijken kunnen laten regelen door (een iets uitgebreidere versie van) de controller van de zonneboiler.
     
    T.o.v een vergelijkbare woning met een conventioneel centraal verwarmingssysteem op aardgas en grijze stroom uit de centrale spaart mijn huishouden met dit systeem en de gekozen brandstof naast de volledige maandelijkse energielasten – (ik heb een negatieve energierekening) – bijna 6 ton C02 emissies per jaar uit.
    Bovendien is – door de betrekkelijk lage kosten van deze oplossing en (de deels nog beschikbare) subsidies – de totale investering voor het verduurzamen van mijn huis in minder dan 8 jaar terugverdiend.