Bericht

Verslag van 02025Energieontbijt #93

Geplaatst op 18 december 2017, 13:48 uur

Wat een geweldig laatste ontbijt van 2017! Veel inspiratie en lessen van en voor verschillende gemeentes in Nederland. We gingen snel en scherp van start. André van der Poel (Amstelveen), Bouwe de Boer (Leeuwarden), Froukje Anne Karsten (Amsterdam) en Jillian Benders (Rotterdam) pitchte kort de successen en de uitdagingen binnen hun eigen gemeente. Hier kwamen gelijk een aantal successen naar boven. Zo zijn er in Amsterdam veel instrumenten die bewoners en bedrijven kunnen helpen. In Friesland komt er een pracht evenement op vervoer aan, de Elfwegentocht (14 Juli, iedereen is welkom met eigen fossielvrij vervoer). Amstelveen doet het ook uitstekend op het gebied van elektrisch vervoer (vierde in Nederland). En in Rotterdam hebben ze een uitstekende samenwerking met DRIFT.

Naast successen kwamen er een aantal gedeelde uitdagingen naar boven:

- Het generen van aandacht voor de verschillende instrumenten die de gemeente heeft om de transitie te versnellen.

- Een sterk programma duurzaamheid (wat nu in veel gemeentes al aanwezig is) uitbreiden naar een overstijgend programma.

- Meer doen. Er zijn veel plannen gemaakt en instrumenten ontwikkeld, nu is het tijd om uit te voeren.

- Afstemming tussen gemeentes: hoe krijgen kleine gemeentes een stem, hoe organiseer je dit? Hoe zorg je dat dit niet alleen vrijwillig is maar ook bindend.

Bouwe benadrukte nog dat het van groot belang was dat ambtenaren zich niet teveel laten remmen door plannen en regels. Je krijgt wat voor elkaar als je uit hokjes denkt.

Na deze snelle pitches was het de beurt aan Sven Stremke. Hij vertelde ons over Güssing (Oostenrijk), Jühnde (Duitsland) en Samso (Denemarken). Drie plaatsen in Europa die al in hun eigen, schone energie voorzien. Ook kwamen hier een aantal mooie conclusies naar voren, bijvoorbeeld dat local hero's een belangrijke rol spelen bij de transitie naar schone energie. Dit zijn krachtige mensen in een regio die met aanzien en visie de mensen in de regio kunnen bewegen te veranderen. De andere conclusies zijn in de bijgevoegde presentatie te vinden. Sven was zo aardig nog wat langer te blijven om de vele vragen in de zaal te beantwoorden. Een zeer leerzame bijdrage!

Als laatste was er nog tijd om vanuit het publiek vragen te stellen aan de aanwezige vertegenwoordigers van de gemeenten. Hierbij kwamen interessante onderwerpen naar boven. Bouwe noemde het woord 'energietransitie' als verboden woord. Daar krijg je mensen niet enthousiast mee. Verder kwam ook hier het belang van een groepje lokale voorlopers weer naar boven. Deze moeten gesteunt worden door bestuurlijk invloedrijke figuren waardoor ze de mogelijkheid hebben om nieuwe beslissingen te nemen en te vernieuwen. Deze breng je samen door iets 'leuks' (bijvoorbeeld een golfclub) te organiseren waar de voorlopers en invloedrijke figuren elkaar kunnen ontmoeten. Daardoor ontstaat er vertrouwen en wil om samen te werken.

Ook werd er een moeilijke, maar essentiele vraag op een zeer scherp manier beantwoord: hoe bepaal je op welke schaal je beslissingen neemt? Antwoord: dit hangt af van de technologie die je gebruikt. Bij zonnepanelen per gebouw, bij zonneweides regionaal en bij windparken op zee nationaal. De oplossing bepaald de schaal!

Veel dank aan alle aanwezigen voor hun mooie input. 11 januari is het eerste Energieontbijt in 2018, dat beloofd een druk en zeer inspirerend ontbijt te worden. Mis het niet! Hier is meer informatie te vinden.


Deel dit:
1 reactie

Pauline Westendorp

di 19 december 2017 11:09
Mooi! Dank Peter en Thijs! En er komt ook nog een filmpje van de Energietransitie van #Donderop van Bouwe de Boer.