Bericht

EnergieOntbijt#7 in Amstelveen

Geplaatst op 13 maart 2018, 13:18 uur

Een dag waarop alles samenkomt, dat is 8 maart 2018. Terwijl Oranje Energie haar 98ste EnergieOntbijt viert met een verkiezingsdebat in Amsterdam, steekt EnergieOntbijt Amstelveen in zuidelijke richting de A9 over. Te gast zijn wij vandaag bij het bestuur van Stichting Ontmoeting Waardhuizen-Middenhoven, waar bestuurslid René Valk ons hartelijk verwelkomt in wijkcentrum De Meent.

Wethouder Peter Bot opent EnergieOntbijt #7 in de grote zaal van het wijkcentrum waar zich 30 burgers, ondernemers, politici en gemeente ambtenaren hebben verzameld. Hier doen zij kennis op over duurzame energie voordat zij zich begeven naar Internationale Vrouwendag, een grote VvE bijeenkomst van de gemeente, Groenraadvergadering of verkiezingsdebat op Uilenstede.

Tijdens het EnergieOntbijt vieren wijkbewoners vandaag hoe goed hun woningen uit de jaren '70 of '80 al zijn geïsoleerd of hoeveel stroom ze die dag opwekken. Ook delen ze hun uitdagingen bij het verlagen van hun energieverbruik.

Bomen werpen hun schaduw over daken van bewoners die energie willen opwekken. Wethouder Peter Bot legt uit dat bij het verwijderen van zieke bomen rekening wordt gehouden met welke bomen hiervoor terugkomen. Criteria zijn onder meer de hoogte en soort ter voorkoming van schaduwval op de daken en bladval in het water.

Bomen en natuur in de wijk zijn ook belangrijk voor de luchtkwaliteit, verkoelen en nemen CO2 en water op, bepleiten wijkbewoners Cor en Elsje. Zij leven al heel duurzaam en groen en maken zich zorgen over versteende tuinen. Met vergroening van daken is ook Marrije Maarschalk van de gemeente bezig. Zij vestigt aandacht op subsidiemogelijkheden en deelt flyers uit.

Al zijn de woningen in deze wijk in vergelijking met Amstelveen Noord al goed geisoleerd, toch vraagt een aantal gasten zich af of hun isolatie voldoet aan de normen van deze tijd en wat hieraan valt te verbeteren.

Gastspreker Ruud van Buren uit de Kolenkitbuurt in Amsterdam neemt ons mee in het proces van zijn Vereniging van Eigenaren om zonnepanelen te plaatsen op het Scala gebouw. Wat wij als ontbijtgasten meekrijgen, ook als huurder of eigen woning bewoner, is het geduld en de professionaliteit die het bestuur inzet om een groep van meer dan 100 bewoners mee te krijgen. Gouden tips van hem zijn: een enquête onder bewoners en een informatiebijeenkomst organiseren voorafgaand aan de algemene ledenvergadering.

Gastspreker Maarten Strootman van VanGroenNaarBeter maakt zich op deze zonnige dag vrolijk over de opbrengst van zijn 19 zonnepanelen. Deze blijken ook in de winter een positief saldo op te leveren. Hij is vandaag niet de enige die energie opwekt tijdens het ontbijt.

Hoewel Maarten zijn jaren '70 woning uitstekend heeft geisoleerd blijkt de hybride warmtepomp al bij een buitentemperatuur van 5 °C op het gebruik van gas over te schakelen. Tijdens de vorstperiode krijgt hij de binnen temperatuur met moeite naar 17 °C.

Nu de opbrengst van zijn zonnepanelen hoger is dan verwacht, had hij achteraf liever een 'all electric' warmtepomp gekozen. Zijn overwegingen sluiten aan bij vragen van ontbijtgasten die voor de keuze van een nieuwe CV ketel of andere warmte bron staan. Vraag, ook aan de experts van Oranje Energie: bij wie kunnen zij goed advies inwinnen en een betrouwbare installateur voor een warmtebron vinden?

Ook staat Maarten net als andere gasten voor de aanschaf van laagrendement radiatoren. Het is in de omgeving van Amstelveen (Zuid) en Aalsmeer nog niet eenvoudig om een installateur en advies hierbij te vinden. Biedt het regionaal energieloket hier uitkomst? Wie heeft er tips?

Gastspreker Carla Dinée, Supercoach van 2017 van !WOON neemt ons mee langs sluipstroomslurpers in onze woningen. Uit het voorstelrondje is al gebleken dat veel ontbijtgasten, inclusief de organisator, onontwarbare kluwes stroomdraden en stekkerdozen in huis hebben, waarvan niet duidelijk is wat er gebeurt als je er een uitschakelt. Klanten van Carla weten na haar advies gemiddeld 160 euro op hun stroom te besparen per jaar. Uitdaging waarvoor zij staat: hoe krijg je jongeren bereid korter te douchen? En heel praktisch: welke douche zandloper blijft langer kleven?

Goed nieuws voor huurders in Amstelveen is dat Eigen Haard 1500 extra huisbezoeken door energiecoaches mag laten uitvoeren. Uitdaging hierbij is het bereid vinden en opleiden van voldoende extra (vrijwillige) energiecoaches. Als het aan het aanstekelijk enthousiame van Carla Dinée ligt, worden die coaches zeker gevonden.

We sluiten het 7de ontbijt af met informeel netwerken waarbij we gebruik maken van de wijsheid van de wijk. Maar niet na iedereen te bedanken die deze bijeenkomst mogelijk maakten en een vooruitblik te geven op de komende ontbijten.

Safe the dates:
- 25/5/2018: Annakerk, Patrimonium
- 10/10/2018: Atelier 2005 in Keizer Karelpark

Met dank aan gastsprekers Maarten Strootman, Ruud van Buren en Carla Dinee, beheerders van De Meent Suzanne en Jan Willem, bestuursleden Stichting WaMi, René Valk (ook voor de foto’s) en Rob de Werker, wijkcoach Joyce, Anne Marie van Leent en Sjacoline Appelman bij de voorbereiding en alle gasten voor hun inbreng!

Deel dit: