Bericht

EnergieOntbijt #11 Villa Randwijck

Geplaatst op 29 november 2018, 11:24 uur

- Persbericht van de Gemeente Amstelveen -

Stapsgewijs aardgasvrij in een jarendertigwijk

Tijdens het elfde EnergieOntbijt gingen bewoners en ondernemers in gesprek met energieadviseurs. Onder de vlag ‘Isolatie en energie opwekken in een jaren dertig-wijk’, stonden isoleren, ventileren, energie opwekken en duurzaam verwarmen centraal. Twee bewoners uit Randwijck en Patrimonium vertelden hoe zij dit toepasten op hun jarendertigwoning. Er waren 46 deelnemers op het ontbijt.

Wethouder duurzaamheidheid Floor Gordon: “Een jarendertig-wijk als Randwijck brengt andere uitdagingen met zich mee dan woningen in een nieuwere wijk. Vooral goed isoleren speelt een grote rol bij deze voornamelijk oudere huizen. Tijdens het EnergieOntbijt kunnen bewoners hun successen en obstakels delen die komen kijken bij het verduurzamen van hun woningen. Aardig is dat een obstakel voor de ene bewoner, soms al is overwonnen door een buurtgenoot. Oplossingen liggen soms verrassend dichtbij. Het EnergieOntbijt is dé plek om ervaringen te delen, buurtgenoten te helpen en samen te werken aan een duurzamere wijk.”

Stappenplan aardgasvrije woning

Naar verwachting is uiterlijk in 2021 bekend welk alternatief voor aardgas in welke buurt beschikbaar is. Om bewoners goed voor te bereiden op deze overgang presenteerde Josephine Rook van het Regionaal Energieloket een stappenplan om je woning aardgasvrij te maken. Voor bijna alle oudere woningen is de eerst stap isoleren. Denk aan vloeren, daken, muren en ramen. Met behulp van een infraroodscan kom je erachter waar onnodig veel warmte verloren gaat en waar isolatie en kierdichting zinvol is. Zo bespaar je energiekosten en verbeter je het wooncomfort. De volgende stap is ventilatie. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat het binnenklimaat van de woning gezond blijft en er geen vochtproblemen en schimmels ontstaan. Stap drie is aardgasvrije verwarming. Dit kan bijvoorbeeld met een warmtepomp. Deze werkt het beste in combinatie met vloerverwarming. De laatste stap is het duurzaam opwekken van energie, bijvoorbeeld zonne-energie. Stap drie en vier zijn overigens verwisselbaar. Het voordeel van energie opwekken als laatste stap is dat je precies weet welke elektriciteitsvraag er nodig is, en dus het aantal zonnepanelen kunt bepalen.

Meer informatie

Kijk op www.regionaalenergieloket.nl voor het stappenplan en doe de gratis online huisscan om inzichtelijk te krijgen wat de beste energiebesparende maatregelen zijn voor uw woning.

Aanmelden

Wilt u ook mee ontbijten en aan het gesprek deelnemen? Stuur dan uw aanmelding naar Jacqueline Quarles van Ufford, coördinator van het EnergieOntbijt (jacqueline@groenegroei.com). Het volgende ontbijt is op vrijdag 8 februari in bibliotheek Amstelland aan het Stadsplein 102 in Amstelveen. Het duurt van 08.30 tot 11.15 uur.

Deel dit: