Bericht

EnergieOntbijt #12 Stadshart Amstelveen

Geplaatst op 19 februari 2019, 09:02 uur

'Wat zou het mooi zijn als we zonnepanelen kunnen leggen op het dak van de bibliotheek!' Daphne Janson, directeur van de Amstelland Bibliotheek, heet ons welkom op de locatie aan het Stadshart in Amstelveen. Ze vraagt zich af hoe we dit zonnedak kunnen realiseren, bijvoorbeeld via een energiecoöperatie?

Dat is nog maar één van de vragen en antwoorden die tijdens het voorstelrondje aan de orde komen. Onder het motto 'Welke traan of lach heeft u vandaag te delen?' vieren bijvoorbeeld Bico en Joris dat ze dit voorjaar het eerste zonnedak realiseren volgens de ‘postcoderoos’ in Amstelveen. Dat zou ook een antwoord kunnen bieden op de vraag voor de bibliotheek.

Met Ecostroom plaatsen zij 200 zonnepanelen op een appartementencomplex in de wijk Keizer Karelpark. Heb je zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen en woon je in het juiste postcode gebied? Dan kun je investeren in panelen op dit dak via https://amstelveen.ecostroom.nu/.

Andere vragen van ontbijtgasten zijn: ‘Wat is het hier warm, kan de verwarming een graadje lager?’ De bibliotheek is, net als veel Stadshart bewoners, aangesloten op Stadsverwarming. Bibliotheekcollega’s hebben (nog) weinig grip op het instellen van de temperatuur.

Vragen aan de gemeente: ‘Uit welke grondstof en via welke leverancier wordt Stadswarmte in Amstelveen gemaakt? Toch niet uit geïmporteerd hout?’ En: 'Is er, als iedereen van het gas af is en de stroom uitvalt een alternatieve energiebron?'

LED verlichting

'Vervangt de bibliotheek hun lampen voor LED verlichting?' Een bestuurder van Sporting Martinus uit de wijk Patrimonium: 'Zeker op de voetbalvelden helpt LED verlichting enorm bij het verlagen van het energieverbruik'.

Een tweetal VvE bestuurders uit de wijk Keizer Karelpark: 'Onze besluitvorming over plaatsing van zonnepanelen hebben wij rond. Alle extra tips hierover zijn nog welkom!' Plaatsing van LED verlichting in hun gebouw heeft inmiddels enorme besparingen opgeleverd.

Isoleren

Ook ontbijtgasten en bewoners van jaren 30’, 50’, ‘60 of 00’ jaren woningen vragen zich af: 'Hoe maak ik mijn woning energieneutraal?' Waarom? 'Ja, want de energieprijs blijft stijgen.' Isoleren, isoleren en nog eens isoleren,' is het antwoord. Op welke plek? Om dit te ontdekken vraagt een bewoner uit Bankras Kostverloren: 'Waar kan ik een infrarood camera huren of lenen om warmte lekken te vinden in de gevel?' Dit kan binnenkort via het regionaal energieloket. Of zoek voor die tijd een geschikte adviseur op deze website 02025.

'Ik had vloerisolatie toegepast en hield toch koude voeten. Hoe dat kwam?'. Een bewoner uit Randwijck heeft ontdekt dat zijn verwarmingsketel nu vroegtijdig afslaat. Vervolgvraag is hoe hij deze anders gaat instellen. Een wijkgenoot heeft haar woning geheel geïsoleerd. Haar vervolgvraag is: 'Wat komt er kijken bij inductie koken of verwarmen met infrarood panelen?'

Gastsprekers

Als toetje vullen gastsprekers ontbrekende kennis van ontbijtgasten aan. Hoe werkt een collectieve aanvraag bij het duurzaamheidsfonds van de gemeente? Anke Bollen neemt ons stapsgewijs mee door dit proces van de Meanderflats in het Stadshart. Haar flatgenoot vraagt zich af waar ze zonwering die energie opwekt kan kopen.

Hoe communiceer je met elkaar als je het energieverbruik van je flatgebouw of straat samen wil aanpakken? Alles per vergadering, email of app? Of via een digitaal platform? Linda Vosjan laat zien hoe ze het deelplatform HalloIJburg inzet om IJburgbewoners te betrekken bij de energietransitie. VvE bestuurders in de zaal zijn benieuwd hoe zij dit kunnen gebruiken binnen hun eigen gemeenschap.

De laatste spreker, Rene Westerheiden, neemt ons stapsgewijs mee bij de keuze van de meest efficiente zonnepanelen. Glas - glas is het devies. Het is wel duurder dan met plastic coating, maar levert meer op en gaat langer mee.

Volgende bijeenkomst

Namens het energietransitieteam kondigt Carina Dijkhuizen de volgende bijeenkomst aan. Op 12 maart van 19:30 - 21:30 uur is er een avond gepland over het oprichten van een energiecoöperatie in wijkcentrum Westend in Amstelveen. Aanmelden is wel noodzakelijk via www.amstelveen.nl/energieco-peraties-wat-hoe-en-waarom

Dank je wel, Anne Marie van Leent van Bewust Amstelland, wat heerlijk om de gespreksleiding weer samen te doen! Bedankt gastsprekers en collega's van de de Bibliotheek Amstelland. Wat een warm welkom en prettige samenwerking. En een fijne plek om met elkaar tips en adviezen uit te wisselen over de energietransitie dichtbij huis!

Deel dit: