Bericht

Koken op inductie: hoe dan?

Geplaatst op 7 mei 2019, 11:50 uur

Naast het verwarmen van gebouwen en het zorgen voor een hete douche gebruiken we ook aardgas om mee te koken. Het verwarmen van potten en pannen verbruikt niet het meeste aardgas maar zorgt nog steeds voor CO2-uitstoot. Koken op inductie is de meest gekozen oplossing hiervoor.

Wat dan?
Een inductiekookplaat is een duurzaam alternatief voor een gasfornuis. Met stroom worden magneten in de plaat verwarmd. Om te kunnen koken op inductie is daarom een pan met een magnetische bodem nodig, anders kan de warmte niet goed worden geleid. Dit klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar bij de aankoop van pannen staat er duidelijk aangegeven of de pan geschikt is voor inductie. Dit soort kookplaten worden heel snel warm en dit maakt de manier van koken erg comfortabel. Het koken van water gaat wel 2 keer zo snel op inductie als op een gasfornuis! Daarnaast is het een stuk veiliger omdat er geen open vuur is zoals bij koken op gas en omdat er geen gaslek kan ontstaan. Ook kan er nooit meer vergeten worden om het gas uit te zetten, ideaal!

De meeste inductiekookplaten hebben een touchscreen, hiermee kun je razendsnel de temperaturen van de pitten veranderen. Omdat de bovenkant van een inductiekookplaat gemaakt is van een glasplaat zijn ze heel makkelijk schoon te maken.

Hoe dan?
Om te koken op inductie is een kleine aanpassing in de keuken nodig. Om de inductieplaat voldoende stroom te kunnen geven zit er een perilex stekker aan. Anders dan een gewone stekker met 2 ronde pinnetjes heeft een perilex stekker er 4 met een platte pin in het midden. Deze zorgt ervoor dat de stroomvraag van de kookplaat verdeeld wordt over 2 stroomgroepen en voorkomt zo dat de stoppen doorslaan tijdens het koken. Hiervoor moet een speciaal stopcontact worden geplaatst. Mocht de keuken verbouwd moeten worden dan kan dit een goed moment zijn om (alvast) zo’n perilex stopcontact te plaatsen.

Als je overgaat op inductie betekent dat niet dat gelijk alle pannen weggegooid moeten worden. Er zijn twee eisen aan de pannen voor op een inductiekookplaat: de bodem moet mooi glad zijn en als er een magneet bij gehouden wordt moet deze blijven plakken. Dan weet je zeker dat het metaal de juiste soort is. Als er een nieuwe pan aangeschaft moet worden staat er duidelijk op de verpakking of deze geschikt is voor het koken op inductie. Er zijn speciale opzetstukken te koop voor bijvoorbeeld wok pannen zonder platte bodem of een tajine. Dus ook deze pannen kan je gewoon blijven gebruiken.

Illustration
 
Deel dit: