Bericht

Een huis zonder energierekening. Wie wil dat niet?

Geplaatst op 23 september 2019, 10:01 uur

Drie jaar geleden kochten Joost en zijn vriendin een casco huis in Zuidoost. Het hele huis moest aangepakt worden en het was voor hen eigenlijk vanzelfsprekend om dit duurzaam te doen. Waarom? Voor het milieu natuurlijk! Met de zonnepanelen die ze op het dak hebben geplaatst wekken ze hun eigen energie op en is hun huis ook Nul Op de Meter.

Hoe hebben jullie de verbouwing aangepakt?
“We hebben de vloer, de muren en het dak stevig geïsoleerd. De kozijnen en ramen hebben we vervangen door kunststofkozijnen met triple glas, zodat de isolatiewaarde sterk is verhoogd. Hierdoor kunnen we op lage temperatuur verwarmen. Voor het verwarmen hebben we gekozen voor vloerverwarming. Dat wilden we sowieso al, omdat dit het wooncomfort verhoogd. De thermostaat staat nu standaard op 19 graden en ik hoef hier verder niet meer over na te denken. Op zolder hebben we een dakkapel geplaatst, zodat we hier zonnepanelen op konden plaatsen. We hebben voor een grotere dakkapel gekozen om 8 extra zonnepanelen kwijt te kunnen. Zo kunnen we genoeg energie opwekken om al ons verbruik te dekken. Bijkomend voordeel is dat we op zolder extra ruimte hebben. We hebben nu 20 zonnepanelen op het dak liggen en kunnen hiermee meer dan voldoende energie opwekken voor ons huishouden. Door het mooie weer van het afgelopen jaar hebben we zelfs 2000KWh terug kunnen leveren aan de energieleverancier.”

Hoe bevalt het aardgasvrij wonen?
“Er zijn positieve en negatieve dingen. Het is wennen, want je moet anders omgaan met de warmte. Je moet uitzoeken op welke manier de warmtepomp het meest efficiënt kan draaien en comfortabel is in gebruik. Het kost bijvoorbeeld even tijd voor de tank weer warm is na het vullen van ons bad. Ook hebben wij liever niet dat de warmtepomp ’s nachts onnodig aangaat. Het is hier ’s nachts doodstil en je hoort de warmtepomp dan wel ondanks dat hij weinig geluid maakt. Dat is gelukt door het tijdschema handig in te stellen! We zijn nu een jaar van het aardgas af en weten nu precies hoe we de warmtepomp moeten gebruiken en dat bevalt goed.”

“De warmtepomp neemt wel ruimte in. De buitenunit staat bij ons voor het huis en moet de koude lucht weg kunnen blazen. Je kunt er daarom niks voorzetten, dus die ruimte ben je wel kwijt. Hij valt ook wel op, toen die er net stond werd er ook wel naar gevraagd door de buren en passanten. De meest gestelde vraag was: “Werkt dat wel?”. Ik merk dat mensen wel sceptisch tegenover warmtepompen staan, misschien vanwege de negatieve verhalen uit de media. Daar wordt vaak gezegd dat een warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren op koude dagen. Wij zijn de winter prima doorgekomen. Misschien dat ze er meer voor openstaan als we ze kunnen vertellen dat het wél werkt.”

Heb je nog tips voor andere Amsterdammers?
“Doe het omdat je het wil doen en niet omdat het moet. Het is een goed idee om te doen en het klimaat kan het erg goed gebruiken. Het is wel een hele klus, dus zorg ervoor dat je iemand vindt die je erbij kan helpen. Het heeft ons lang geremd om een waterpomp te nemen, omdat ik niemand kon vinden die er ervaring mee had. Ik ben toevallig via een meet up van Tegenlicht in Pakhuis de Zwijger met Thuisbaas in contact gekomen. Dat zijn mensen met ervaring op het gebied van aardgasvrij wonen en Nul Op de Meter. Zij hebben ons goed geholpen met de warmtepomp, maar ook met de zaken er omheen. Het is niet iets wat je zomaar even doet. Je moet je er wel goed in verdiepen.”

Illustration
 
Deel dit:
1 reactie

Dave van Dongen

ma 23 september 2019 17:04
Super! :-)