Bericht

Rol van energiecooperaties wordt groter en groter

Geplaatst op 14 mei 2020, 15:58 uur

 

Tijdens ons maandelijkse online energieontbijt, is deze ochtend de gemeentelijke campagne Zon zonder zorgen gepresenteerd. Zon zonder zorgen helpt Amsterdammers om erachter te komen welke vorm van zonne-energie bij hen past. Of je in een huurappartement woont of een eigen woonhuis bezit, voor iedereen is een oplossing te vinden, laat de bijbehorende website zien.


De campagne toont aan dat Amsterdamse energiecoöperaties een grote rol spelen in het beschikbaar maken van zonne-energie voor letterlijk alle Amsterdammers, ongeacht inkomen of geschikt eigen dak. Hiermee dragen de coöperaties bij aan het draagvlak voor de energietransitie. Energiepionier en expert op het gebied van energiecoöperaties Frank Boon: “Door de website van Zon zonder zorgen, wordt in een keer duidelijk dat iedere Amsterdammer mee kan doen. Of je eigen dak is gewoon geschikt en je regelt panelen met spaargeld of een goedkope energielening, of het is ingewikkelder en dan kan je meedoen met een coöperatie naar keuze. Instappen is heel eenvoudig.” 


Maar liefst 10 Amsterdamse energie-initiatieven uit alle stadsdelen presenteerden deze ochtend hun resultaten en plannen. Van bedrijvencoöperatie NDSM Energie uit Noord tot Ecostroom die door de hele stad en ook in Diemen actief is, van Spark in de Pijp tot Zuiderlicht die veel schooldaken van panelen voorziet. Opvallend is dat het aantal coöperaties dat zich met duurzame warmte bezighoudt, de laatste jaren flink groeit. Er zijn vergevorderde initiatieven in  Watergraafsmeer, in West rond de Sloterplas, op het Wilhelmina Gasthuis Terrein en in Zuidoost. Boon: “Het interessante is dat ze verschillen in de duurzame bron waarmee ze werken. Zuid-Oost wil groen gas maken uit het rioolslib, op het WG-terrein en Sloterplas willen initiatiefnemers energie uit omgevingswater halen en in Watergraafsmeer moet de bron een datacentrum op het Sciencepark worden. Je ziet dat energiecoöperaties niet alleen het draagvlak voor de energietransitie vergroten, maar ook de vernieuwing aanjagen. Om klimaatneutraal te worden gaat onze leefomgeving de komende tijd veranderen. Via de energiecoöperaties hebben Amsterdammers zeggenschap over die omgeving en kunnen ze bepalen hoe de kosten en baten verdeeld worden. Kortom, de rol van energiecoöperaties zal de komende jaren zeker gaan toenemen.”

Wil je het energieontbijt terug kijken? Klik hier

Deel dit: