Bericht

Rendabele duurzame investeringen voor woningbezitters in Amsterdam

Geplaatst op 31 augustus 2020, 15:24 uur

Bij 02025 is men gericht op buurt, wijk of gebieds gerichte oplossingen, maar je kan zelf ook al met relatief lage kosten en met een beperkte terugverdientijd(TVT) al een aantal eenvoudige investeringen doen.  Vanuit de dagelijkse ervaringen met mijn klanten heb ik onderstaande rendabele investeringen voor woningbezitters (ook in Amsterdam) op een rijtje gezet.

Radiatorfolie
De eenvoudige terugverdientijd bedraagt slechts enkele maanden, maar in absolute zin is de besparing niet groot.

Leidingisolatie CV-leidingen
De eenvoudige terugverdientijd bedraagt hooguit een jaar, en kan bij grotere leidinglengtes via onverwarmde ruimten (kelder, zolder, kruipruimte) een aanzienlijke hoeveelheid warmte besparen. Nog een voordeel is dat het ook helpt bevriezing van de cv leidingen te voorkomen.

Inregelen verwarmingssysteem
In het leidingsysteem van de verwarming bevindt zich een aantal inregelventielen waarmee de stroomsnelheden in de verschillende takken van het systeem zodanig kunnen worden ingesteld dat alle ruimten gelijkmatig warm worden. Als dat niet het geval is worden sommige ruimten soms onbedoeld verwarmd en zijn anderen ‘niet warm te krijgen’. TVT 1-2 jaar. Handleiding voor wie graag zelf aan de slag wil: https://bit.ly/2P0BXDt

Kierdichting
Zeker in oudere woningen is de afdichting tussen deuren en ramen en hun sponningen onvoldoende, waardoor veel warmte verloren gaat. Vooral bij harde wind loopt dat hard op. D.m.v. tochtstrips zijn deze verliezen sterk te beperken. Iets vergelijkbaars geldt voor aansluitingen tussen gevel en dak en vaak tussen kozijn en gevel, te dichten met bij. PUR-schuim. TVT < 1 jaar. Let op dat je wel voldoende ventileert.

Gordijnen
Gordijnen voor grote glasoppervlakten houden koudestraling tegen, waardoor de ruimtetemperatuur ter plaatse wat lager kan worden ingesteld.

Gevel na-isoleren
T.v.t. ca. 3-4 jaar. Spouw moet breder zijn dan 5cm en buitensteen mag niet geverfd of geglazuurd zijn. Een ander aandachtspunt tenslotte is de mogelijkheid van vleermuizen, die spouwen vaak gebruiken om in te overwinteren.

Dak isoleren 
TVT 5-10 jaar, afhankelijk van of zolder verwarmd is of niet.

Vloer boven kruipruimte isoleren
TVT 7 jaar

Beglazing vervangen
vervanging van enkelglas en eerste generatie dubbelglas (uit de jaren 70/80) door HR++ glas verdient zich binnen 15-20 jaar terug. Geeft tevens grote comfortverbetering door wegvallen koudestraling. Alternatief voor monumenten/glas-in-lood: achterzetramen. Vergelijkbare tvt (lagere investering maar ook kleinere besparing.)

Halogeen vervangen door LED verlichting
Tvt 1,5 jr. 

Spaardouche
TVT goede spaardouchekop (niet zo’n goedkope) voor tweepersoonshuishouden 2jr, voor meerpersoons huishouden korter.

Zonnepanelen
TVT 6-7 jaar.

Dit zijn eenvoudige terugverdientijden, dus prijsstijgingen zijn niet eens verrekend.

Er zijnnatuurlijk nog een hoop nuanceringen te maken voor wat betreft de volgorde van deze maatregelen, ook afhankelijk van de financiele mogelijkheden.  Ter ondersteuning zijn er SEEH subsidie op isolatie- en ventilatiemaatregelen. Of kijk voor meer subsidie mogelijkheden bij het 02025 Kennis overzicht

 

 

Illustration
 
Deel dit:
3 reacties

Dave van Dongen

di 8 september 2020 14:05
Is er ook een "business case" voor verbeterde ventilatie, al dan niet met warmteterugwinning? Vooral als nu mechanische ventilatie met ventilatieroosters in de gevel worden toegepast, kan dat het comfort flink verhogen, denk ik. Dit kan met een "echte" centrale ventilatie met WTW (warmteterugwinning)... lees meer

Dave van Dongen

di 8 september 2020 14:06
En vergeet deze niet: het verlaging van de werktemperatuur van het verwarmingssysteem. Dat bespaart energie én is een mooie test van je huis en geeft inzicht!

https://02025.nl/bericht/39815/-zet-hem-op-60----nationale-actie-werktemperatuur-verwarming-verlagen-

Pauline Westendorp

ma 7 december 2020 16:44
Sluiting
De SEEH sluit op 31 december 2020 om 23:59 uur. Daarna kunt u geen aanvraag meer indienen voor de SEEH. Na 2020 is er voor isolatiemaatregelen wel subsidie beschikbaar via de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Per 1 januari 2021 is deze regeling uitgebreid met isolatie.
En... lees meer