Bericht

Betreft: Masterclass Realisme in de Amsterdamse Energietransitie

Geplaatst op 23 november 2020, 18:35 uur

Past dit in een groter verband? ja! Dit is een onderdeel van de Academie. We organiseren meerdere opleidingen zelf en maken ook reclame voor andere aan ons vraagstuk gelieerde opleidingen.

Gepland:

3 december 2020 Masterclass Realisme in de Amsterdamse Energietransitie

10 december 2020 

lezing door Marleen Stikker van Waag: ontwerp van het Ecosysteem Schone Energie in Amsterdam Link 
examen: Realisme in de Amsterdamse Energietransitie door Frans Debets
17 december 2020 (o.v.)

Ted Zwietering van Ketelhuis WG: Gebiedsgerichte energietransitie door energiecooperaties
Waarom geven we de Masterclasses? De wereld staat in de fik. Tweeduizend mensen zijn de kraan aan het dicht draaien in Amsterdam. In 020? Waarom? Het brandt toch in Australië en Californië? Ja, dat klopt. Daar wordt lokaal geblust. Om de miljoen dieren en mensen in veiligheid te brengen. Maar de kraan moet dicht. Anders staat straks een veel groter deel van de wereld jaarlijks in brand.

Daarnaast is er Corona. Veel mensen zijn ziek. Tienduizenden mensen in Amsterdam hebben geen werk. En de kraan moet dus dicht. Door van fossiel naar schone energie over te gaan stoten we geen broeikasgassen meer uit waardoor de aarde minder opwarmt. Het mooie is, dat zo de kraan dicht krijgen, duizenden banen oplevert. 

In Amsterdam zijn 2000 mensen alvast begonnen, vanuit de overheid, als bewoners of ondernemer. De helft vrijwillig, de helft betaald. We zijn gewoon begonnen, ieder voor zich. En we vinden elkaar in samenwerking. En nu is de vraag. Lukt het eigenlijk op deze manier, de Amsterdamse energietransitie? Kan het eigenlijk technisch, financieel en organisatorisch wel? Waar komen de windmolens, zonnedaken en warmtenetten? Is het betaalbaar? Hoe organiseer je dit? Deze vragen beantwoorden onze Nationale Rekenmeester Frans Debets en de Amsterdamse Energiecommissaris Pauline Westendorp in de Masterclass over Realisme in de Amsterdamse Energietransitie en Marleen Stikker in haar lezing over het ontwerp van het energiesysteem.  

Deel dit: