Bericht

Bajesdorp bouwt een permanente broedplaats

Geplaatst op 19 oktober 2021, 09:53 uur
Illustration

!WOON zet regelmatig een Amsterdamse wooncoöperatie in het zonnetje. Deze maand is dat Bajesdorp! Een bijzonder initiatief van bewoners en kunstenaars op het voormalige terrein van de Bijlmerbajes in Amsterdam-Oost. Met hulp van de gemeente Amsterdam en anderen ontwikkelen zij een coöperatieve vrijplaats met 20 appartementen en ateliers. Daarvoor hebben zijn een wooncoöperatie opgericht, de leden (en bewoners) zijn straks eigenaar en beheerder van het complex. We gaan in gesprek met mede-oprichter Femke Ravensberg en het kersverse lid Ana Bravo Pérez over hoe hun initiatief is ontstaan, wat hun groep bindt, wat hun initiatief bijzonder maakt, hun visie op wonen in Amsterdam, de financiering van Bajesdorp en de hobbels onderweg.

[English text on our website]

Bekijk de Youtubevideo voor het hele interview (kijktip: selecteer Nederlandse ondertiteling).

Waarom een wooncoöperatie?
Femke: ‘’Het idee om een wooncoöperatie op te zetten was vrij logisch voor ons. We waren al een groep. In het verleden hebben we op dit terrein 9 huizen gekraakt van de voormalige gevangenis (Bijlmerbajes), de cipierswoningen. Dus we waren al een collectief. En toen [deze kans zich aandeed] dachten we: als we iets voor elkaar willen krijgen, dan moeten we het samen doen.’’

Wat bindt jullie als groep?
Ana: ‘’Ik denk dat wat ons als groep bindt de ‘spirit’ van samenwerking en collectiviteit is, en natuurlijk, de wens om in collectief verband te wonen, om onze eigen woningen en studio’s te bouwen.’’

Wat maakt jullie initiatief bijzonder?
Femke: ‘’Wij zijn als Bajesdorp, als project…heel anders in de stad. Wat we doen is dat we huizen bouwen om die vervolgens van de markt af te halen. Het zal nooit meer verkocht worden en niemand zal er winst op gaan maken.’’

Wat is jullie visie op wonen?
Femke: ‘’[…] we geloven dat huizen er niet zijn om winst mee te maken. Wij geloven dat ze er zijn voor mensen om in te leven. Net als water, zou [een woning] toegankelijk moeten zijn voor iedereen, of je nu een kleine portemonnee hebt of een grote.’’

Welke problemen kwamen jullie tegen?
Femke: ‘’Een van de obstakels die we moesten overwinnen, was het overtuigen van de gemeente dat ons project heel belangrijk en waardevol was voor de stad. !WOON was een plek voor ons om naartoe te gaan voor advies, zeker op het gebied van dit soort politieke en strategische thema’s, zoals lobbyen en het overtuigen van politici.

Hoe financieren jullie het project?
Ana: ‘’Een deel van het project zal worden gefinancierd met een lening van een Duitse bank waar we mee in onderhandeling zijn en we hebben nog een andere campagne gecreëerd…

Femke vult aan: …We hebben een crowdfundingcampagne opgezet. We noemen het eigenlijk ‘Crowdlending’, omdat mensen ons geld lenen. We nodigen alle mensen uit Amsterdam, en daarbuiten, uit om te investeren in ons project. Mensen kunnen een obligatie kopen ter waarde van 250 euro. We hebben nog wat obligaten, nog zeven weken te gaan en nog niet al het geld binnen, dus je bent erg welkom [om te investeren] als je dit ziet!

Gouden tip voor andere startende groepen?
Beiden: ‘’Geniet van het proces en wees geduldig!’’

Bajesdorp, vrijplaats voor de toekomst
Achter het Amstelstation – aan de Wenckebachweg – ligt Bajesdorp. Voorheen stond hier een gezellig wijkje met woningen voor het personeel van de voormalige Bijlmerbajes, waarvan de bewoners zich sterk maakten om leegstand tegen te gaan en de buurt bewoonbaar te houden. Nu staat er een tijdelijk dorp en worden de voorbereidingen voor een nieuw Bajesdorp getroffen.

Volgens de initiatiefnemers hoort een huis hoort geen handelswaar te zijn, maar een blijvende plek om te wonen en te leven. De bewoners halen we hun gebouw voorgoed van de vastgoedmarkt af. Dit noemen zij ‘de vrijkoop van Bajesdorp’. Zo blijven de woonruimtes en ateliers blijvend betaalbaar voor mensen uit Amsterdam. In tegenstelling tot de meeste broedplaatsen heeft Bajesdorp een permanent karakter en kunnen vele generaties er betaalbaar wonen, werken en recreëren. Hoe ze dat voor elkaar krijgen lees je op hun website.

Alle informatie en link vind je op onze site. 


Deel dit: