Activiteit

Springstof, nieuwe perspectieven voor de energietransitie

woensdag 29 augustus 2018 , 9:00 - 17:00 uur

Hoe wordt de energietransitie iets waar iedereen aan mee wil doen? Ontdek het tijdens Springstof!

De energietransitie als banenmotor, vrijmarkt, datumprikker of make-over?! Werk mee aan nieuw perspectief op de energietransitie in de gebouwde omgeving!

Wanneer?: 29 & 30 augustus 2018
Waar: Spring House Amsterdam. De Ruijterkade 128 (vlakbij Centraal Station). Een prachtplek met lekker en gezond eten.
Wat?: Het thema van deze Springstof is de Inclusieve Stad. ?Verschillende groepen gaan met actuele thema’s aan de slag: Energie, Wonen, Zorg en Werk. Je ontmoet nieuwe mensen en werkt geconcentreerd aan een thema dat jou aan het hart gaat.
Waarom doen we dit? Nederland gaat van het gas af. Dat betekent een ingreep op de manier waarop we leven. Niet iedereen in Nederland is er mee bezig, weinig mensen worden er enthousiast van. Dat is een probleem; de energietransitie in de gebouwde omgeving krijgen we alleen voor elkaar als we het samen doen.
Voor wie? Voor iedereen die belang en hart heeft voor een inclusieve energietransitie. Werk je bij rijk, provincie of gemeente, woningcorporatie, energieleverancier, netbeheerder? Ben je sociaal ondernemer of lokaal initiatiefnemer?
En wat kost het? Je betaalt naar wat je het waard vond, of je draagt op een andere manier bij. Wij vragen u een bijdrage voor catering, ruimte en administratie (€250 pp). Mocht dit bedrag te veel zijn, zoeken we naar een oplossing.                                                                                                            

Wat gaan we doen? Spring House en Twynstra Gudde combineren eind augustus hun kwaliteiten: vernieuwen en organiseren. We doorlopen verschillende stappen van onze social design aanpak, zoals empathisch onderzoek, reframing en co-creatie. Zo werken we stapsgewijs toe naar een perspectief op de energietransitie dat enthousiasme en daadkracht losmaakt bij de grote groepen mensen die nu niet meedoen. Dat is de uitdaging!

Dag één starten we bij de dilemma’s van stakeholders en focussen op de paradoxen in het hart van het vraagstuk. Want juist wat we graag willen -ons niet druk maken over energie- zit ons nu in de weg. In de middag gaan we samen met social designers op bezoek bij heel verschillende bewoners om hun verhaal van dichtbij te horen en zien. Een schoenmaker, een reaguurder, een influencer, een neohippie en een oude Amsterdammer. Hoe ziet hun leven eruit, en wat hebben zij nou te maken met de energietransitie? Met de verhalen die we ophalen gaan we de volgende dag aan de slag.

Dag twee bestaat uit een intensieve workshop reframing. Samen met ontwerpers werken we in groepen de meest kansrijke nieuwe perspectieven op de energietransitie in de gebouwde omgeving uit. Deze presenteren we in de middag en we helpen elkaar hier praktische handvatten op te zetten: hoe kun je vanuit jouw positie aan de slag met de ontworpen perspectieven? Je gaat geïnspireerd naar huis, met concrete ideeën over hoe je heel verschillende groepen mensen kunt betrekken bij de transitie.  

3 kansrijke perspectieven. Op basis van onze eigen ervaringen en gesprekken met verschillende partijen en mensen hebben we drie kansrijke start-perspectieven gehaald die we tijdens Springstof gaan testen, aanvullen en waar mogelijk uitwerken tot toekomstscenario’s. Geheel nieuwe perspectieven kunnen ook ontstaan.

 Voorbeeldperspectieven:

Perspectief 1: De transitie als agendaprobleem

Heb jij nog tijd in je agenda, de komende vijftien jaar? Komt het uit als we op dinsdagmiddag 2023 langskomen om je gas af te koppelen? De transitie is gewoon een agendaprobleem, wie stuurt even een datumprikker naar 17 miljoen mensen?

 Perspectief 2: als vrijmarkt en banenmotor

Kunnen we er wat aan verdienen? Wanneer worden we net zo enthousiast over de transitie als over de vrijmarkt op Koningsdag of over bitcoins tot kortgeleden. Wanneer gaan de koopjesjagers, hosselaars en carrièretijgers in de dop meedoen?

Perspectief 3: of als make-over?
Je huis is je tweede laag kleren. Nieuwe kleren kopen is niet alleen maar gedoe, maar ook een statement. Bij welke woon- en levensstijltrends kan de transitie aansluiten? Een hoop gedoe die verduurzaming. Maar waren we er niet aan toe? Gas is zó 1990
 

 

Tot in augustus! Namens team Springstof,

Jaap Warmenhoven (06-51841689)

en Zinzi Stasse (06-10951393)

Locatie
Springhouse, Ruyterkade 128
Kosten
Met korting
Kosten toelichting
Kosten zijn voor catering, ruimte en administratie (250 pp). Mocht je dit niet kunnen betalen zoeken we een oplossing
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 18 jaar
bijzonderheden
Meer weten? mail zst@tg.nl
Illustration
 
maximum aantal deelnemers
50
Deel dit: