Project

Gaasperdam gaat voor GROENgas

Geplaatst op 24 september 2018, 14:10 uur

Hoe maken we de wereld met elkaar een beetje mooier?
Gaasperdammers gaan voor GROENgas als veelbelovende derde weg naar aardgasloos.

Groengas hedendaags gas, ter vervanging van fossiel gas. Geinspireerd op de Quick fit methode die door prof Frans Stokman in Bover Pekela wordt uitgetest op 600 woningen. Warmtenet is voor eengezinswoningen geen SLImme zaak (geen goeie businesscase) en voor all electric zijn onze huizen (eengezinswonigen en 4 lagig appartmenten) niet goed genoeg na te isoleren, in termen van betaalbaarheid.

 

Toelichting

Voorgeschiedenis in verduurzaming

Ik ben vanuit Stichting COCRATOS (zie www.cocratos.nl) die ik in 2006 heb opgericht en van waaruit ik allemaal vernieuwende duurzaamheidsconcepten ontwikkel (meervoudige waardecreatie, nieuwe business modellen) in 2008 met boeren in het buitengebied begonnen, verspreid over heel Nederland. Eerst deden er 15 boeren mee, later meer dan 50, en de laatste tijd melden zich weer nieuwe boeren aan! Sommigen komen ook van rond Amsterdam, zoals boerderij de Hartstocht in Abcoude. Het concept heet BOERzoektBUUR voor zonnepanelen is inmiddels een klassieker (zie www.boerzoektbuur.nl). Warme crowdfunding 'avant la lettre'! De klant financiert voor, in ruil voor producten en diensten later, volgens de formule 5 betalen, 6 halen. Mooie vette bonus dus. De boer kan van dat geld zonnepanelen kopen, en zijn energierekening neemt per direct af. Het milieu is de lachende derde.

De stadse variant heet geldGROENwassen (zie www.geldgroenwassen.nl). Naast bedrijven zijn ook verschillende kinderboerderijen in Amsterdam met zonnepanelen belegd, doordat klanten van Ekoplaza waardebonnen kochten in ruil voor producten en diensten. Ekoplaza kon geen zonnepanelen op haar eigen panden kwijt en daarom was het gebruik van andermans daken een goeie oplossing.

In 2014 deden we in Gaasperdam de pilot Besmettelijke BUURTkracht 2.0 (zie www.slimwonengaasperdam.nl). Zo zijn al heel veel daken vergroend in Gaasperdam. En ook al heel wat vloeren, want besmettelijk leuk! Met warmte hebben we sinds 2014 allerlei varianten onderzocht, zoals warmtenet met restwarmte van het AMC, maar daarbij kwamen we in de fuik van een klassiek warmtenet 1.0 terecht, en dat was toch niet onze bedoeling.... Daarna zijn we met een aantal bewoners aan de infraroodpanelen gegaan in onze wijk. We wilden daarvoor ook via de postcoderoos 2.0. ism Coop Zuiderlicht meer zonnepanelen realiseren. Als bijverwarming zijn IR-panelen leuk, maar voor de stap naar aardgasloos is dat voor 'ons soort huizen' niet genoeg. En zo kwamen we afgelopen zomer op groengas....

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
In 2021 wil ik dat Gaasperdam overgestapt is op GROENgas: "We reclaim our shit!"

Where is the gold in our shit? Zolang wij leven eten wij, en zolang wij eten poepen wij. En daar zit hedendaags gas in. Als je dat in een SLIMme anaerobe biovergister doet kunnen wij gewoon van de bestaande 'fossiel gas' -infrastructuur gebruik blijven maken. Dat is een een 80er jaren wijk als de onze en waar mensen wonen met niet de dikste portemonnee een geweldig haalbare - want betaalbaar - en dus veelbelovende oplossing! En natuurlijk pakken we ook de daken mee voor zonnepanelen, en de 'schil' (vloer- en dakisolatie, HR++ glas), zodat we minder groengas per huishouden nodig hebben!
Lopend
Deel dit: