Dit project is afgerond
Project

Gasloos maken huurwoning en zonnepanelen

Geplaatst op 13 juni 2019, 06:27 uur

Ik ben sinds 2017 gasloos en heb zonnepanelen laten plaatsen op het dak van de huurwoning. In 2018, in het kader van 100% CO2 neutraal wonen, nogmaals zonnepanelen laten plaatsen. Dit jaar is de energierekening waarschijnlijk 0 Euro of ik zal een klein bedrag (pakweg Euro 10) bij moeten betalen op de jaarrekening van de energieleverancier.

Voor het komende jaar zal ik NIETS bij hoeven te betalen en een klein bedrag van de leverancier terug ontvangen.

Ik heb een kleine woning (woonkamer-keuken, badkamer-toilet en een slaapkamer) van totaal pakweg 45 m3.

Iedereen kan volledig electrisch gaan wonen. Het gas is eenvoudig af te laten sluiten. Dat recht heb je als huurder, jij betaalt namelijk aan Liander (of willekeurig welke netbeheerder) de huur voor de gasmeter via de energierekening van je energieleverancier (bijv. Nuon). Een belletje, of mailtje, dat je niet langer gas af wilt nemen en het eindproces kan beginnen. De energieleverancier neemt contact op met de netbeheerder. Die zal op zijn beurt weer contact opnemen met jou. Waarschijnlijk gaan ze er van uit dat je afgesloten moet gaan worden vanwege betalingsachterstand. Ze zullen aandringen op voorkoming van afsluiting.

Geen probleem, sluit maar af, want dat is de bedoeling ook! De netbeheerder zal de meter afsluiten en er zal geen kosten meer in rekening gebracht worden voor huur, transport etc. van gas. Natuurlijk moet je wel betalen over het gas tot aan de afsluiting.

Dit alles is kostenloos, aangezien de netbeheerder afsluit!

Je kunt natuurlijk dan ook zonnepanelen nemen, maar dat is niet nootzakelijk! Je energierekening bestaat voor 2/3 deel uit kosten gas en heffingen daarover. Al zou je in de nieuwe situatie 2 maal zoveel of 3 maal zoveel electra afnemen, dan ben je toch nog goedkoper uit dan met gas.

Het is een win-win situatie om van het gas af te gaan.

Gas is ouderwets, net zoals de kolenkachels in de jaren 70 overbodig geworden zijn (ik heb de kolenkachel in mijn jeugd nog meegemaakt). De gaskachel is verdwenen en vervangen door de CV. De CV is ouderwets omdat het werkt op gas en stroom, dus ......weg met de CV.

Alles electrisch is schoner, geen extra CO2 uitstoot meer. Dat doet de netbeheerder al voor je bij de opwekking van stroom. Met zonnepanelen wordt het verhaal alleen maar mooier. Dan wek je je eigen stroom op, bent volledig of gedeeltelijk CO2 neutraal en het is nog eens goed voor de portemonnee.

Ik raad iedereen aan om er eens over na te denken. Kijk ook op het internet, zoek aanbieders van zonnepanelen en overleg met die mensen over de kosten.

Je kunt het zelf financieren, dan heb je de volledige controle over het aanschafmoment. Of je kunt, in Amsterdam, de subsidieaanvraag doen voor gasloos. In het kielzog daarvan kan je ook de energielening aanvragen. Dit alles kun je OOK doen als je geen eigenaar van de woning bent, maar huurder.

FOOD FOR THOUGHT!

2021. Update. In 2017 begonnen met keramisch koken. Dat is wat lastiger dan met gas koken. Je moet voor de kooktijd verstreken is, pakweg 3 minuten voor het einde kooktijd, de plaat uitzetten. De restwarmte is dan voldoende om het voedsel te laten garen. In 2021 ben ik overgestapt op inductie koken. Ik heb gekozen voor een grote plaat (5 kookzones) omdat je dan lekker ruimte hebt voor grote en nog grotere pannen. Dat bevalt prima en is prettiger koken dan keramisch. Het lijkt meer op koken op gas. Snel warm en relatief snel afkoelen bij uitzetten. Tevens ook indicatie dat de plaat nog heet is (een H).

De zonnepanelen werken prima, het rendement is ongeveer 3/4 van het totaalverbruik omdat ik ook electrisch ben gaan verwarmen. Een verwarmingspaneel dat voldoende warmte genereert voor de leefruimte. Ik heb ook in maart 2021 een vast contract genomen voor stroom, zodat ik prima zit qua fluctuaties van de gasprijs en daaraan gekoppeld de electraprijs. Mijn totale kosten zijn per maand Euro 30 em dan krijg ik minimaal Euro 10 terug als teveel betaald aan de leverancier, in mijn geval Eneco.

Met de 400 als extra bijdrage die toegezegd is door de regering kom ik waarschijnlijk op quitte of een heel klein bedrag uit qua kosten. Ik ben dus erg tevreden over de investeringen die ik heb gedaan. Het kost wat, maar binnen 10 jaar heb je het eruit en dan is alle opgewekte stroom gratis. Ik kan het iedereen aanraden om van het gas af te gaan en electrisch te koken en verwarmen.

tot zover de update.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
Is al bereikt. Ik ben gasloos en wek alle stroom die ik nodig heb op met zonnepanelen. Dat zijn er wel 20. En inductiekoken en electrisch verwarmen en nauwelijks kosten voor de electra. Prima toch?
Klaar
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Ruud van Wier

Project afgerond

Het project is klaar. Ik wek alle stroom die ik nodig heb op met 20 zonnepanelen. Ik ben 100 % energieneutraal en ook 100 % CO2 neutraal. Het is dus echt mogelijk om als huurder milieubewust te wonen. Tevens heb ik de doelen die Amsterdam zich stelt, gasloos en zonnepanelen, bereikt. Een fraai resul... lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Ruud van Wier

Project afgerond

In 2019 zijn de zonnepanelen even van het dak geweest, vanwege renovatie van het dak. In februari 2020 zijn de zonnepanelen weer teruggeplaatst. Nu, in 2021 produceren de panelen voldoende stroom om mijn gehele behoefte (verwarming woning, electrisch koken en warm water) te dekken. Waarshijnlijk zal...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina
2 reacties

Ruud van Wier

za 15 juni 2019 12:12
Gasmeter voor verwijderen

Ruud van Wier

za 15 juni 2019 12:13
7 minuten later: gasmeter verwijderd! (300 euro lichter :-( ) Nu weet ik dat het ook gratis kan... ;-)