Locatie

Olympisch Stadion

Olympisch Stadion 2, Amsterdam
Activiteitenruimte, Buitenruimte, Bedrijfsruimte

HET STADION 
In het jaar 2000 werd het Olympisch Stadion feestelijk heropend. Na een spannende periode eind jaren negentig, werd vlak voor de geplande sloop van het gebouw, de status 'rijksmonument' toegekend. In rap tempo werd het stadion daarna gerenoveerd. Nu maken jaarlijks miljoenen bezoekers gebruik van het Olympisch Stadion en de diverse voorzieningen. Het stadion heeft 22.500 zitplaatsen en is gedeeld eigendom van Stichting Olympisch Stadion Amsterdam en Bouwinvest.

INNOVATIEF SINDS 1928
Destijds was Amsterdam natuurlijk veel kleiner in omvang. Aan de rand van de toenmalige stad verrees binnen één jaar tijd in het weiland een iconisch gebouw voor de Olympische Spelen. Het huidige Olympisch Stadion vormde het hoofdstadion, eromheen stonden tijdelijke accommodaties en werden huizen gebouwd. De architect Jan Wils ontwierp een zeer herkenbaar stadion in de stijl van de Amsterdamse School. Het gebruik van rode bakstenen, de typerende vormen en de stalen kozijnen van ramen en deuren zijn duidelijke kenmerken van deze bouwstijl. Voor het ontwerp van het stadion ontving Wils een gouden Olympische medaille: het onderdeel architectuur was toen nog een erkend onderdeel van de Olympische Spelen. Net als kunst, overigens. 

Sinds de renovatie (1999/2000) ziet het Olympisch Stadion er weer grotendeels uit als het originele ontwerp van 1928. Wel zijn de staanplaatsen verdwenen, evenals de spelerstunnel en de wielerbaan. In de vroegere catacomben van het stadion, zijn 30 bedrijven gevestigd in de multifunctionele bedrijfsruimten. Onder het Olympisch Stadion werd een parkeergarage gebouwd met 850 plaatsen.
 

Illustration
 
Deel dit:
Activiteiten in Olympisch Stadion
Berichten over deze locatie
Op de kaart