Bericht

Keukentafel onmisbaar bij energietransitie

Geplaatst op 5 april 2018, 18:26 uur

Amsterdam 5 april 2018. We vierden vandaag ons 100e energieontbijt. Met vele Amsterdammers en gasten van daarbuiten. CDA-prominent, oud bewindspersoon van de Wereldbank en tegenwoordig ongeorganiseerd burger Herman Wijffels complimeneerde ons met de Amsterdamse aanpak: de oplossing voor de energietransitie onstaat organisch aan de keukentafel en rolt door via meetings zoals onze energieontbijten.

Een aantal zaken vallen op in Amsterdam. Het is geen plan van de gemeente alleeen, maar een plan van inwoners, bedrijven, kennisinstellingen, belangenorganisaties en de gemeente samen. Het tweede opmerkelijke is: de gemeente heeft hier flink veel ontwikkelingsbudget voor uitgetrokken. En wat ook bijzonder is: dit plan is ontstaan aan de keukentafels van koplopers. En de laatste revolutie: de grootste politieke coalitie ooit is van mening dat het koploperschap van Amsterdam een goede zaak is.

Wijffels: “Elke revolutie, want de energietransitie is een revolutie, begint met een wens, een visie. En die visie wordt gedeeld aan de keukentafel. Daarna begint de zoektocht, via nieuwe ontmoetingen en uitwisseling van ervaringen gaan een paar avonturiers daadwerkelijk experimenteren. Doordat zij op hun beurt hun ervaring en opgedane kennis weer delen, ontstaat een steeds grotere groep die meedoet. Zodra burgers, bedrijven, kennisinstellingen, belangenorganisaties en de overheid samen aanschuiven aan de keukentafels, groeit de steeds grotere groep koplopers naar een peloton, dan krijgt de transitie vleugels. Als Amsterdam deze organische groei doorzet, met gebruik van alle technologische innovaties, dan ontstaat een economie van overvloed. Dus ga zo door!” 

Hier zijn filmpjes te zien en de LIVE stream van ons 100e energieontbijt.

 

Deel dit:
1 reactie

Pauline Westendorp

vr 6 april 2018 09:26
Mooi bericht, Linda! Heerlijk terugkijken. Was even aanpoten met individueel Darwinisme (Herman Wijffels) en Commons (Marleen Stikker) en invloed en macht (Barbara Barend en Thijs Haverkamp) en het organische (!) plan van Ruurd Priester. En die taarten van Bettina Bakt, mmmmm!