Bericht

Verslag energieontbijt #127

Geplaatst op 18 februari 2020, 14:33 uur

Het 127e energieontbijt over subsidies en regelingen was weer enorm druk bezocht. Meer dan 60 man was aanwezig om te horen hoe het nu zit met het financiëren van de energietransitie. Hannah Grijns, Froukje Anne Karsten en Cor Ligthert van de Gemeente Amsterdam waren aanwezig om te vertellen over de subsidies van Gemeente Amsterdam.

Hannah vertelde eerst over haar onderzoek naar de subsidieregeling die sinds 2016 van start is gegaan. Ze concludeerde dat de aanvraagprocedure voor de subsidie vaak te ingewikkeld is en een te lang proces en dat aanvragers ook vaak stuitte bij de uitvoering. Om de nieuwe subsidie succesvoller te maken heeft de gemeente een nieuw aanmeldingsformulier opgesteld, die het afgelopen ontbijt getest is. Ook viel op dat de mensen die subsidie hadden gekregen, vaak beperkt de opgehaalde kennis deelde, om dit te versterken heeft de gemeente het nieuwamsterdamsklimaat.nl opgericht. Binnen de aardgasvrij-subsidie is de focus verschoven van particuliere huishoudens naar gebieden. De aardgasvrij-subsidie van particuliere huishoudens is relatief gedaald en er is meer geld vrijgekomen voor gebiedssubsidies. 

Nadat de gemeente van Amsterdam haar subsidies had doorgesproken, presenteerde René Jansen, van DWA en consortium x02025 zijn overzicht van alle mogelijke subsidies. Omdat wij binnen het netwerk merkte dat er veel onduidelijkheid was over subsidies en alle mogelijkheden heeft René deze op een rijtje gezet. 

REL heeft een goede lijst op de website staat: https://regionaalenergieloket.nl/subsidies 
Milieu Centraal, maar dan voor de landelijke regelingen: https://www.milieucentraal.nl/zoeken/?q=subsidies 

Deel dit: