Bericht

verslag Energieontbijt #128 ; Kopgroepen

Geplaatst op 12 maart 2020, 16:48 uur

Vandaag 12 maart was het 128e energieontbijt met thema “Kopgroepen”. 

Terugkijken?

Deel 1, de voorstelronde. Camera: Johnson & Linda

https://www.facebook.com/02025Amsterdam/videos/2261496177486328/ 

Of deel 2 Juke van Thuisbaas over infrarood: 

https://www.facebook.com/02025Amsterdam/videos/201456661087672/  

Of deel 3: Koplopers trekken de stad vooruit met hun projecten. Luister naar deze koplopersverhalen en sluit je bij hen aan! (deel 3 van Energieontbijt 128): https://www.facebook.com/02025Amsterdam/videos/759664491225984/ 

Alles op facebook van 02025 staat HIER.

 

 

VERSLAG:
Naast een opkomst van bijna 30 koplopers, sprekers, en nieuw geïnteresseerden hadden we ook een live verslag via 02025 facebook voor de thuisblijvers georganiseerd zodat iedereen in staat was om de presentaties en informatie te volgen. 


Juke Westendorp-Thuisbaas nam ons mee in de aanpak van aardgas vrij maken . verduurzamen van Amsterdamse huizen onder andere middels infrarood panelen. Naast deze techniek zijn alle oplossingen maatwerk: ieder huis, iedere klant is anders. Thuisbaas kan, mede gesteund door subsidies van gemeente, betaalbare totaaloplossingen bieden. Door een aantal vragen uit de zaal kwamen aandachtspunten naar voren, zoals 3x25amp voeding nodig in meterkast (kan het kabelnetwerk dat wel aan ?) , compartimering kamers (tocht voorkomen) en ook verstandig gebruik van panelen ( goed inregelen en gebruik, bv via een app) . Voor advies en informatie kan men contact met Thuisbaas opnemen. 


Daarna kwamen de Kopgroepen hun voortgang pitchen. Een kopgroep is een werkgroep rondom een type gebouwsoort (woonarken, gemengde VvE ,scholen , etc) of specifiek vraagstuk (mandaat, financiering en waarborg, kennis, etc)

Kopgroep Warmte : Rene Jansen /DWA – X02025 consortium
Veel initiatieven rondom warmte in Amsterdam onder andere WG terrein. Zijn al deze initiatieven aan het bundelen in een warmtegroep Amsterdam io. Deze warmtegroep zou ca. 25000 woningen in Amsterdam kunnen vertegenwoordigen. Aandachtig wordt ook gekeken naar rechtszaak Suisbuurt tegen de gemeente Amsterdam over het warmteplan Sluisbuurt. Rene roept ook andere warmte initiatieven zich te melden
bij de kopgroep warmte of via thijs@02025.nl

Kopgroep Geld : Rene Jansen /DWA – X02025 consortium
Ter ondersteuning van vele initiatieven zijn ook financiën nodig die vanuit overheid voldoende aanwezig zijn echter lastig te vatten. De kopgroep heeft hiervoor een overzicht zowel op landelijk maar ook gemeentelijk(Amsterdams) niveau gemaakt.
Deze is in vorig ontbijt #127 gepresenteerd. Zie verslag en deze link naar overzicht  


Kopgroep Woonboten : Bob van de Wely
Als woonbootbewoner ooit zelf aan de slag gegaan en bleek bij aanvraag subsidie relatief veel woonboten dit ook te doen. Heeft de krachten gebundeld oa middels een duurzame woonbootdag. Dit jaar staat er weer een gepland voor 7 november, hou de site van 02025 in de gaten.
Woonboten (3000 in Amsterdam) zijn veelal actieve bewoner echter vallen woonboten niet altijd onder subsidies en regelingen doordat ze niet erkent zijn als huis in sommige gevallen. Om hier meer aandacht voor te krijgen en draagvlak te creëren heeft Bob met woonbootgroep aantal acties opgezet om kennis te delen, advies te geven en samen te werken met alle woonboot groepen in Amsterdam. Voor vragen omtrent woonboten of als je informatie/ideeën voor slimme oplossingen wilt delen, neem contact met Bob vd Wely of anders via thijs@02025.nl


Kopgroep Scholen : Pauline Westendorp – 02025
Onbevangen geven leerlingen & scholen vuur in transitie energie. Ze maken stappen en doen het middels een scholen challenge verbruik en uitbreiden met zonnepanelen op schooldaken. De kinderen zien dragen bij aan de versnelling en dagen zelfs de gemeente uit om nog sneller te gaan! Zie ook Schooldakrevolutie .nl kaart met dakenscholen zonnepanelen ( nu al 25 scholen)
Daarnaast ondersteunen middels een “Donut day” andere scholen in andere wijken om aan te sluiten . heb je ook een school die mee wilt doen ? meld je school aan bij pauline@02025.nl !


Kopgroep Gemengde VvE’s : Maxje van der Heijden / Tertium- X02025 consortiumEen gemengde VvE ( huurder & eigenaren) heeft dynamisch speelveld op aantal vlakken. Vanuit een bestaand onderzoek (marinus knulst) & het ondersteunen individuele vragen via specialisten wil de kopgroep de partijen en corporaties samenbrengen. Er is een gemengde VVE avond georganiseerd waarin inventarisatie van de topics heeft plaatsgevonden. In een 2e VVE avond volgende week is het doel om de tegen argumenten van partijen in kaart te brengen en oplossingen op tafel te krijgen. (Informatie 2e avond gemengde VvE
Vanuit de zaal werd getwijfeld aan de medewerking van coöperaties/commerciële beheerders maar ook dat er wel een aantal zijn (ook buiten Amsterdam) die wel willen. Deze zouden uitgewerkt kunnen worden als voorbeeld case.

Vooralsnog staat volgend ontbijt donderdag 9 april gepland met thema " de Transitie Visie Warmte (TVW)" . Hou 02025.nl in de gaten voor verdere informatie en aanmelding .
Op de hoogte worden gehouden van ontbijten (en andere) activiteiten van 02025? Registreer je bij 02025.nl/aanmelden.

 

Deel dit: