Bericht

Taibah Moskee wordt energie neutraal en aardgasvrij

Geplaatst op 16 november 2020, 11:48 uur

Taibah Moskee “Nul op de Meter”.

UPDATE November 2020 : het is gelukt !!! kijk de video waarin Riezwan Basarat je laat zien welke maatregelen genomen hebben om de moskee te verduurzamen. 

Onze Energiecommissaris Riezwan Basarat, tevens Warmtekoude-specialist bij de Stichting CoForce/ 02025, heeft voor zijn Moskee subsidie aangevraagd om aardgasvrij te worden. Op 24 mei tijdens het Eid al-Fitr feest (einde van de Ramadan) heeft Stadsdeel bestuurder Dirk de Jager de goedkeuring voor het aardgasvrij maken van de Moskee overhandigd aan zijne eminentie de heer Siddique.

De Taibah Moskee verstookt ongeveer 24.000 m3 aardgas per jaar voor verwarming en koken. De verwarming/koeling behoefte gaat ingevuld worden met een lucht warmtepomp en een nieuw ventilatiesysteem. De extra energie vraag wordt ingevuld met 300 PV-panelen op het dak van de Moskee. De Moskee bereidt ook vele maaltijden voor minder bedeelden in Zuidoost. Voor de kok was het best even wennen aan de gedachte dat de bereiding van maaltijden anders zal worden. Inductie koken heeft voordelen, maar als je gewend bent op gas te koken, is de overstap toch een andere beleving.
De onlangs overleden voorzitter Hadji Junas Gaffar Noorani was een groot voorstander om Djame Masjdied Taibah aardgasvrij te maken, daarom wordt het project aan hem opdragen. 

Waarom is deze overstap zo belangrijk naast het aardgasvrij maken van Amsterdam? Door deze “Nul op de Meter” aanpak gaan uiteindelijk de kosten voor energie naar bijna “nul” en kan de Moskee de huidige €20.000 per jaar aan energie kosten besteden aan de gemeenschap, zoals verstrekken van maaltijden.

De leden zorgen via donaties voor een grootste deel van de investering die met de ”aardgasvrij-maak” bijdrage van de gemeente rond is gekomen. Door een korte terugverdientijd betekent het in de nabije toekomst minimale kosten voor energie.
In vergelijk met het aansluiten op andere warmtesystemen is meestal geen sprake van een terugverdien moment of “nul” rekening. 

De Stichting CoForce wil initiatieven in zuidoost, zoals het NOM maken van de Moskee ondersteunen vanuit de grote groep Energie Commissarissen. Wij hopen dat het voorbeeld van de Moskee ook de andere geloofsgemeenschappen of verenigingen inspireert om tot initiatief over te gaan. Heeft u een idee om met uw buurt/vereniging of bewonerscollectief een duurzaamheidsinitiatief op te zetten, laat het ons weten via info@coforce.nu. Dan helpen wij uw idee of plan verder naar uitvoering.


Deel dit:
1 reactie

Pauline Westendorp

ma 25 mei 2020 09:23
Fantastisch!