Bericht

Steeds meer succes bij energie en woningverbetering

Geplaatst op 9 juni 2020, 13:04 uur

Aanpak werpt vruchten af

Steeds vaker weten huurders energiebesparende maatregelen te realiseren. Meestal gaat het om aanbrengen van dubbelglas, soms ook om vloer- of dakisolatie of een hoogrendementsketel voor de CV. Hoe krijgen de huurders hun verhuurder zo ver, wat is het geheim van deze successen?

Huurders kunnen de verhuurder voorstellen om de woning energiezuiniger te maken. Maar hoe doe je dat en waar moet je rekening mee houden? Het heeft heel wat jaren geduurd voor dit wettelijk initiatiefrecht ook echt tot succes leidde. Dat gaat dan ook niet vanzelf, leert de praktijk. Een geslaagd project vraagt om deskundige begeleiding, zowel bij het opstellen van offertes, het maken van berekeningen, de onderhandelingen met de verhuurder en zo nodig met het juridische traject. Precies dat biedt het Projectteam Energie en Woningverbetering van !WOON.

In 2006 trad het wetsvoorstel initiatiefrecht huurders in werking, het huidige artikel 243 in boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Dat artikel geeft huurders het recht een redelijk voorstel te doen aan de verhuurder voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen aan de buitenschil van de woning. Dat voorstel is redelijk als het praktisch goed is onderbouwd, de wettelijke bepalingen in acht neemt en als de huurders in ruil een redelijke huurverhoging voorstellen zodat de eigenaar de investeringen terug kan verdienen. Accepteert de verhuurder het voorstel vervolgens niet, dan kan de rechter oordelen of het voorstel redelijk is. Is dat het geval, dan moet de verhuurder de maatregelen op last van de rechter uitvoeren.

Overwinnen van juridische en technische hobbels
Dat klinkt mooi, maar de regeling roept in de praktijk nogal wat onzekerheden op en brengt de nodige hobbels met zich mee. Immers, wat is een redelijk voorstel? Aan welke kwaliteitseisen moet dat voldoen en hoe kan een huurder dat het best onderbouwen? Hoe komt je aan een goede offerte? Hoe bereken je een redelijke huurverhoging? Hoelang moeten huurder en verhuurder overleggen voor de rechter om een oordeel gevraagd kan worden?

Voor huurders spelen aanvullend nog andere vragen. Hoe krijg ik mijn buren mee? Als ik dit doe, jaag ik dan de verhuurder tegen me in het harnas? Kan dat leiden tot andere vervelende gevolgen? En als ik de zaak aan de rechter voorleg, hoeveel kans maak ik dan en wie draagt de kosten? Al dat soort vragen en onzekerheden maken het de individuele huurder behoorlijk moeilijk. Geen wonder dat er tot voor kort amper praktijkvoorbeelden te vinden waren waarin dit wetsvoorstel met succes is toegepast.

Het initiatiefrecht is zeker geen dode bepaling. Alleen is recht hebben nog geen recht krijgen. Je moet er vaak iets voor doen, in dit geval behoorlijk wat. Bovendien moet het recht in de praktijk en in de gerechtelijke uitspraken – de jurisprudentie – uitkristalliseren. Maar als dat eenmaal zo ver is, dan heb je ook wat.

Projectteam Energie en Woningverbetering van !WOON
Stichting !WOON en haar voorganger de Wijksteunpunten Wonen hebben de handschoen opgepakt en zijn op zoek gegaan naar een methode om wél succes te boeken met dit initiatiefrecht voor huurders. Een aanpak die begon in de Amsterdamse stadsdelen Oost en Zuid is verder ontwikkeld en heeft geleid tot een Projectteam Energie en Woningverbetering, gefinancierd door de gemeente Amsterdam. Dat team boekt nu goede resultaten, na opdoen van veel ervaring en het nodige geduld in het doorlopen van het traject van onderzoek, onderbouwing, opbouwen van draagvlak, onderhandelingen met de verhuurder en waar nodig doorlopen van een juridische procedure.. Door de successen (zie hieronder) en opgedane ervaring neemt de doorlooptijd af: huurders boeken vaker en steeds sneller resultaat.

  • We adviseren huurders hoe tot een gezamenlijk voorstel te komen. Daarbij schetsen we een realistisch beeld van de mogelijkheden en de tijd die het traject vergt.
  • We regelen een offerte of bouwkostenberekening van een kwaliteit die door de rechters wordt geaccepteerd.
  • We helpen met het opstellen van een berekening van de huurverhoging die door de rechters geaccepteerd wordt.
  • We helpen de huurders bij een realistische afweging tussen huurverhoging en de voordelen van verbeterd comfort en mogelijk lagere stookkosten.
  • We zorgen dat dit voorstel op vriendelijke maar duidelijke wijze bij de verhuurder komt.
    We staan de huurders bij in de onderhandelingen met de verhuurder en zorgen dat de eventuele discussie zo zakelijk mogelijk verloopt.
  • We zorgen dat een gespecialiseerd huurrechtadvocaat de zaak oppakt als de verhuurder niet wil ingaan op een redelijk voorstel. Voor de (eventuele) procedure regelen we een proceskostengarantie van het Emil Blaauw Proceskostenfonds.
  • We houden gedurende het hele proces contact met de huurders en zien toe op een succesvolle afronding van de werkzaamheden.


De recente successen
De afgelopen maanden boekten huurders met steun van dit projectteam van !WOON diverse markante successen. Een aantal daarvan werd bevochten bij de rechter, bij enkele andere besloot de verhuurder het niet zo ver te laten komen. Lees HIER verder.

Illustration