Bericht

Verslag Energieontbijt #132: Juridische zaken

Geplaatst op 11 juni 2020, 16:27 uur

Een hybride ontbijt! Naast vele digitale deelnemers, hadden we ook weer een paar gasten in de zaal! Heerlijk ouderwets, maar wel onder strikte voorzorgsmaatregelen, gaf dit onze gastsprekers een extra stimulans.

De juridische kant van de energietransitie, vooral het warmtevraagstuk, blijkt zowel letterlijk als figuurlijk een hot-topic te zijn. Het was een ontbijt bomvol interessante informatie en nuttige tips. Heb je het gemist, je kan het hieronder terugkijken!

Na een introductie van de 02025 podiumhost Thijs Haverkamp, nam Siward Zomer van Energie Samen ons mee in het dilemma van huidige warmte initiatieven die met open processen haaks staan op reeds afgegeven concessies. Zijn visie om zeggenschap in planvorming, toewijzing en exploitatie door bewoners in zogenaamde warmteschappen te vatten zou zeker bijdragen aan oplossingen.

De juridische kant van deze warmteschappen maar ook alle huidige warmte initiatieven liggen dagelijks bij de gespecialiseerde juristen van AKD op hun bureau. Vooraf aan dit ontbijt hadden we al veel vragen en cases toegestuurd gekregen (dank daarvoor) waar ze zich mee konden voorbereiden.

In hun gezamenlijke presentatie vertelden Keesjan Meijering, Jamaal Mohuddy en Maarten de Wit in duidelijke en begrijpelijke taal hoe lokale initiatieven zich verhouden tot de Warmtewet, Warmte-plannen en -kavels. Ook de invloed van het Bouwbesluit, Omgevingswet, Aanbestedingsrecht & Warmtewet 2 werden vanuit hun specifieke kennis helder toegelicht. In de presentaties (zie bijlage) gaven ze specifieke informatie, vooral op de toepassing & uitzonderingen op de regels. Vooral de uitzondering van lokale systemen onder toekomstige Warmtewet 2 zal wellicht mogelijkheden geven voor alle warmte initiatieven in de stad. En we kregen het advies: wees er vroeg bij in de visievorming bij de gemeente, dan voorkom je dat je later buiten de omgevingsvisie valt.

In het laatste half uur werden tijdens de Q&A alle vragen door de sprekers behandeld, ook deze zijn in het video verslag terug te vinden.

Na afsluiting, is er in een aparte meeting “koffie praat” nog door een aantal deelnemers verder informatie uitgewisseld en zeker nog over alle warmte initiatieven in de stad. 

Zijn jullie er weer bij het volgende ontbijt? Hou de activiteiten en nieuwsbrief (schrijf je in aanmelden) van 02025 in de gaten!

Wil of ben je zelf aan de slag ? Kijk dan op onze nieuwe pagina "zelf aan de slag" met informatie wat wij voor je kunnen betekenen. Niet gevonden wat je zocht?  Mail thijs@02025.nl en we helpen je verder. 

 


Deel dit: