Bericht

Verslag Energieontbijt #134: Virtual Power Plants

Geplaatst op 13 augustus 2020, 20:01 uur

Hitterecords sneuvelen, zonnepanelen draaien overuren en de thermometer komt niet onder de 30 graden ... en dan organiseren we het #134e Energieontbijt... Online en Offline. Als je dit ontbijt terug wilt kijken dan kan dat via deze link. De presentatieslides vind je hier.

Deze keer een ontbijt in de binnentuin van Old School gehouden wat voor ons de nodige uitdagingen had, maar weer als een geslaagd event kan worden beschouwd. Zowel met het maximale aantal deelnemers van 35 en ook online meer dan 30 attendees blijkt de Virtual Power Plant (kortweg VPP) een super actueel onderwerp dat nog maar het begin is van de hele ontwikkeling van dit systeem.

 Na de opening volgde de traditionele voorstelronde waar opviel dat we veel nieuwe gezichten mochten verwelkomen!

Martijn Luytze en Joris van Vuure introduceerden het Ecostroom Virtual Powerplant project waarbij vooral de voordelen zoals reductie door gebruik fossiele energie en een betere toekomstbestendigheid van het elektriciteitsnet tegen een gunstigere elektriciteitsprijs voor de deelnemers naar voren kwam. Ecostroom is bezig dit te ontwikkelen en kan jouw hulp voor deze zoganamade virtuele enrgiecentrale goed gebruiken. Om te inventariseren hoe je bij kan dragen en draagvlak te creeren is een enquete opgezet. Je kan deze vrijblijvend invullen, vooral doen! enquete Ecostroom

Ook vanuit de gemeente Amsterdam is aandacht voor VPP's. Rudy Rooth van de gemeente Amsterdam vertelde over project Atelier die in samenwerking met andere (internationale) steden processen inricht. Bewoners, industrieen, universiteiten werken samen om projecten te ondersteunen. In Amsterdam is onder andere Buiksloterham een van hun Positieve Energie Districs(PED'S), maar gaan in toekomst meer ontwikkelen. Het is een enorme uitdaging en biedt veel kansen, zie ook hun presentatie.  

Last but not least gaf Eelke Kingma, bewoner en deskundige, van Schoonschip (de meest duurzame drijvend wijk van Europa). Hij gaf een doorkijk naar de doelstelling van duurzaamwonen en daarmee de mogelijkheid om als onderdeel van een Virtual Power Plant door te groeien als Virtuele Energie Centrale. Door onder andere gebruik te maken van Aritficial Intellegentie kan er uiteindelijk ook bespaard worden en zelfs via platforms geld worden verdiend. Dit doet Schoon Schip in samenwerking met partners als Spectral, Greenchoice, Greener, Fraunhofer en Prosoldiga.

De tips die Eelke meegaf zijn: kies de juiste partners, onderling vertrouwen is cruciaal, zowel intern als extern en vooral zorg voor het juiste draagvlak.  Dat onderschrijven wij vanuit 02025 ten zeerste!

In aflsuitend woord meldde Thijs Haverkamp dat hij bij de HvA als communicty manager voor re>set aan de slag gaat, maar gelukkig voor ons allemaal, ook nog 1 dag in de week aan 02025 verbonden blijft onder andere voor de Energieontbijten. Mail thijs@02025.nl zal vervangen worden door mail rene@02025.nl . Namens de hele 02025 community, Thijs dank voor alles (met jouw woorden "alles is wel heel veel") en succes met je nieuwe uitdaging! 

Om 10:30 zette het zonnetje lekker door en konden we nog napraten onder genot van de resten van het ontbijt bij de overbekende koffiekar.

Zijn jullie er weer bij het volgende ontbijt 10 September in Ru Pare (tussen West en Nieuw West)? Hou de activiteiten en nieuwsbrief (schrijf je in, bij aanmelden) van 02025 in de gaten!

Wil of ben je zelf aan de slag ? Kijk dan op onze nieuwe pagina "zelf aan de slag" met informatie wat wij voor je kunnen betekenen. Niet gevonden wat je zocht?  Mail rene@02025.nl en we helpen je verder. 


Deel dit: