Update

Update bij Venserpolder op schone energie

Geplaatst op 6 oktober 2020, 11:00 uur
Project volgens planning

De principenota is klaar en ligt ter goedkeuring bij het college B en W. Donderdagavond kan er ingesproken worden bij de vergadering van stadsdeelcommissie Zuidoost. Het document is een overzicht van wat er beter kan in de buurt Venserpolder. De openbare ruimte is toe aan een opknapbeurt en er zijn problemen zoals armoede, criminaliteit en werkloosheid. 
Ook staat er op pagina 17 een hoofdstukje verduurzamingsopgave. In de transitievisie warmte staat dat Venserpolder tussen 2020-2030 aardgasvrij wordt. Het proces aardgasvrij krijgt een eigen besluitvormingsproces. 


Venserpolder als ontwikkelingsbuurt wordt als proeftuin gebruikt waarbij initiatieven van onderop mee mogen doen. De meeste VVE's zijn woningcoöperatiebezit. Isolatie staat laag op de agenda van woningcoöperaties omdat de woonblokken prima in staat zijn, jaren '80. Tweezijdig enkelglas wordt als dubbel gerekend. Het MJOP wordt door het VvE bestuur gemaakt en als sociale huurder heb je geen inzage. In de Venserpolder zijn er genoeg VvE’s bekend die net geïnvesteerd hebben in zuinigere C.V.-ketels. De terugverdientijd is normaliter 15 jaar.

Als energiecommissaris maak ik mij ernstig zorgen over het draagvlak voor de aardgasvrij plannen onder de bewoners van Venserpolder. Gaat Venserpolder een nieuwe Van der Pek – (Amsterdam Noord) buurt worden waar bewoners zelf met goede ideeën komen maar er niet geluisterd zal worden? Of nog erger de burgers niet de ruimte krijgen om op basis van een onafhankelijk onderzoek initiatieven te ontwikkelen en een beslissing te maken? Kan een ecostroom powerplant bijdragen aan de energietransitie van Venserpolder? Is groengas realistisch mogelijk in Venserpolder?

Bewoners willen aardgas niet vervangen met een bron die nog vervuilender is. Momenteel is de bouw van de biomassacentrale in Diemen uitgesteld. Maar voor hoelang? Komt er van uitstel afstel? 

Deel dit: