Bericht

Bibliotheek dicht? Hier alsnog leesvoer voor onder de kerstboom...!

Geplaatst op 15 december 2020, 20:20 uur

Bij een sessie van vanochtend van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL) kwam o.a. het volgende leesvoer ter sprake. Ik wil ze allemaal lezen.. wie vat ze samen met mij? En wie vult aan? kan onderaan dit bericht.

En een tweede vraagje.. , wellicht kunnen we een experiment doen met mandaat en energietransitie in onze regio samen met het OFL? Dat we voor een gebied 'met alle partijen in de kamer gaan zitten' en dan samen beslissen welke energie we willen voor dat gebied. En dat de gemeenteraad/provincie/kamer het dan als hamerstuk kan overnemen. Omdat iedereen er al bij betrokken was en zijn zegje heeft gedaan of kunnen doen. Wie denkt of doet er mee? 

En dan hier een leeslijst...

Warmteschappen
Hoe warmte-initiatieven en burgercoöperaties een volwaardige plek kunnen krijgen in de warmtetransitie https://energiesamen.nu/media/uploads/Warmteschappen%20rapport%20202011_DEF.pdf  

Betrek de middengroepen bij aardgasvrije buurten
Buurtwarmte (onderdeel van Energie Samen) en Buurkracht hebben een leerprogramma gehouden over de vraag hoe de beweging van onderop de middengroepen betrekt in de transitie naar aardgasvrije wijken. Het bleek dat initiatiefnemers in een buurt er goed in slagen om de middengroepen te betrekken. Hoe ze dat doen, is uitgewerkt in de publicatie: “De middengroepen betrekken.” Deze publicatie is nu beschikbaar.
https://www.duurzaamdoor.nl/nieuws/betrek-de-middengroepen-bij-aardgasvrije-buurten  

Cooperatieve samenwerking van cooperaties in een gebied
Gebiedscoöperatie Rivierenland (GCR) vertegenwoordigt het groeiende netwerk van de lokale energiecoöperaties in de Regionale Energiestrategie Rivierenland. Als deelnemer in de voorbereidende Regiegroep en de Stuurgroep van de RES, behartigt de GCR de belangen van de duurzame burgerinitiatieven. Ze zorgt ervoor dat ze geïnformeerd en betrokken worden.
https://departicipatiecoalitie.nl/gebiedscooperatie-rivierenland-vertegenwoordigt-cooperaties-in-res-rivierenland/  

Derde selectieronde proeftuin aardgasvrije wijken (PAW) verwacht op 1 juni 2021
https://www.aardgasvrijewijken.nl/klp/pc/nieuws+participatie+en+communicatie/1835826.aspx De derde selectieronde proeftuinen start naar verwachting op 1 juni 2021. De indieningsdatum wordt dan 1 november zodat gemeenten voldoende tijd om een aanvraag op te stellen. Het evaluatierapport van de tweede selectieronde is gereed en levert aanbevelingen voor de derde ronde.
Indien de planning van 1 juni en 1 november gevolgd kan worden, wordt in het eerste kwartaal van 2022 de selectie van de derde ronde proeftuinen bekend gemaakt. Bij deze ronde ligt meer nadruk op stapsgewijze oplossingen met een groot CO2-beparingspotentieel. Door het toevoegen van dit type aanpakken, komt er een goede aanvulling op de huidige 46 proeftuinen. Ook voor deze aanpakken blijft aardgasvrij in 2050 het eindbeeld.

Recente Topsector (TKI-Urban) rapporten over collectieve warmtenetten
https://www.open-overheid.nl/interview/de-vakman-in-de-energieke-samenleving/ zie hier de https://www.topsectorenergie.nl/tki-urban-energy/kennisbank/  
    Kennisdossier Coöperatieve warmtenetten
    Warmtenetten georganiseerd
    Warmtenetten ontrafeld
https://www.topsectorenergie.nl/tki-urban-energy  
https://www.topsectorenergie.nl/sites/default/files/uploads/Urban%20energy/kennisdossier/Cooperatieve%20warmtenetten/Kennisdossier%20coöperatieve%20warmtenetten%20DEF.pdf  

Illustration