Bericht

Terugkijken Energieontbijt #140: Wat kan de Gemeente voor je betekenen?

Geplaatst op 12 februari 2021, 09:00 uur

Ontbijt gemist of terugkijken of lezen? Dat kan natuurlijk via ons youtube kanaal of neem een kijkje in de presentatiesheets.

In dit ontbijt was veel ruimte voor de gemeente Amsterdam om te vertellen welke initiatieven genomen worden om de stad duurzamer te maken.  

 

Amsteldorp

Maar eerst was er een kick off van twee studenten, Kim en Kimberlin van de HvA. Deze twee 4e jaars studenten beginnen in Amsteldorp met hun afstudeerproject Hoe kan de naoorlogse strokenbouw (bijna)energieneutraal gerenoveerd worden, waarbij de focus ligt op het materiaalgebruik met een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk? We zijn benieuwd naar hun eindrapport komende maanden!  

Kijk en luister hun presentatie => klik hier.

 

Jacqueline Cramer: wie is de zwakste schakel?

Daarna was het woord aan energiecommissaris, oud minister en lid Amsterdam Economic Board Jacqueline Cramer. Zij benadrukte dat versnelling van de energietransitie de opbouw van een sterkt netwerk betekent, waarin de gemeente slechts 1 van de spelers is. De kunst is om alle spelers, dus ook burgers, bedrijven en andere organisaties beter ten opzichte van elkaar te positioneren zodat ze echt gaan samenwerken en de energietransitie gaat vliegen. En zoals Jacqueline zei: de zwakste schakel in dit netwerk bepaalt het tempo. Hierover heeft zij een boek hierover geschreven dat gratis gedownload kan worden.  

=> klik hier voor de visie van Jacqueline

 

Rene Jansen over de rol van 02025

Daarna gaf Rene Jansen van 02025 een korte toelichting op samenwerking met de gemeente en vooral de ondersteuning die 02025 biedt in de reis die koplopers maken in hun transitie naar schone energie. Zie ook de 02025-reisgids met voorbeelden van projecten. 

 

Wat de gemeente biedt

Vanuit de gemeente gaf Geertje Sonnen, senior beleidsadviseur van Amsterdam, een inkijk hoe de gemeente met  de routekaart Amsterdam klimaatneutraal 2050 en de transitievisie warmte het beleid uitzet en bewoners faciliteert met kennis, subsidie en advies. Met 7  duurzaamheidscoördinatoren in de 7 stadsdelen wordt de verbinding gemaakt tussen deze bestuurlijke ambities en de uitvoering in de stadsdelen. Terugkijken naar deze inkijk, klik hier.

Joost Barneveld-Biesma & Stefan Hikspoors twee van die duurzaamheidscoördinatoren bij de Gemeente Amsterdam, gaven inzicht in hun dagelijkse werkzaamheden. Stefan  is  de coördinator in stadsdeel Oost en hij presenteerde de versnelling rond de hub Jungle, waar fixers aan de slag zijn met het verbeteren van de energieprestaties van huizen, vaak in de sociale huur. Samen met onder andere 02025 wordt gewerkt aan opschalen van het team van fixers, de financiering en de opleiding van deze mensen.
Joost ondersteunt  in het centrum collectieve inkoopacties door in kaart te brengen welke maatregelen voor wie van toepassing zijn en dat ook daadwerkelijk te ontzorgen, zowel financieel als fysiek. Daarnaast is het Green Light District een partner waarmee hij gezamenlijk optrekt en werkt aan circulaire duurzaamheid en ondernemers ondersteunt bij energiebesparing, van energiescan naar actie. Dit doet hij voor bestaande, maar vooral voor startende ondernemers. Verdere uitleg kan je in de presentaties hier terugzien.

Om Amsterdammers te helpen en te enthousiasmeren is het platform Nieuw Amsterdams Klimaat beschikbaar, met sinds kort het onderdeel de duurzame wegwijzer: een handige online tool om een breed spectrum aan informatie over verduurzaming. Via doorverwijzingen komt de Amsterdammer bij de juiste mensen en organisaties uit. Nuttig voor iedereen die in actie wil komen. Merav Barzel van de gemeente nam ons mee met een livedemo die je hier kan terugkijken.

 

Waterzijdig inregelen

Na de afsluiting bleef nog aantal deelnemers “hangen” om informatie, contacten en ideeën te delen met elkaar. Hierin werd o.a. gesproken over de besparingsmogelijkheden van het waterzijdig inregelen van de verwarmingsinstallatie. Hier volgt uiteraard een actie uit, waarover later meer. Volg daarvoor de nieuwsbrief van 02025.nl!

Tot het volgende ontbijt op donderdag 11 maart.

 


Illustration
 
Deel dit: