Bericht

Terugkijken naar het Energieontbijt #141- Ken jij je Energiecommissaris al?

Geplaatst op 11 maart 2021, 15:56 uur

Alweer het derde energieontbijt van dit jaar. Deze keer hebben we de energiecommissarissen alle aandacht gegeven. Zij zijn een belangrijke schakel in het netwerk in de stad. Wil je weten wat een Energiecommissaris is? En ben je benieuwd wie de Energiecommissaris is in jouw buurt? Kijk hier de opname of lees het verslag hieronder.

Nieuwe 02025 Communitymanager Energiecommissarissen
Het ontbijt begon met de introductie van Joost Ruiter, de nieuwe community manager die de energiecommissarissen de komende tijd gaat ondersteunen en verbinden. Joost zijn doel is om de kracht van het netwerk de vergroten en de onderlinge kennisdeling te stroomlijnen.  Wil je mee doen als energiecommissaris in jouw postcode, of ben je al Energiecommissaris en heb je vragen? Mail naar Joost@02025.nl 

Energiecommissarisen stellen zich voor
Drie actieve energiecommissarissen vertelden meer over henzelf en hun werkzaamheden als Energiecommissaris. Te beginnen met Peter Hoogendijk. Peter is Energiecommissaris in de Watergraafsmeer en was erbij vanaf het eerste begin. Hij  deelde mooie herinneringen aan die eerste beginjaren (2016). Inmiddels is hij actief in een initiatief in Watergraafsmeer: Hallo Watergraafsmeer en kijkt ernaar uit om de verbinding tussen dat platform en 02025 te versterken.

Daarna vertelde Laura Monathen, Energiecommissaris in Zuidoost sinds 2018, over haar ervaringen. Laura is groots en ambitieus in haar denken en is de drijvende kracht achter meerdere duurzame facebookgroepen en bijeenkomsten. Gaandeweg leerde ze dat een goed begin ook bij jezelf start en is ze stap voor stap haar huis gaan verduurzamen. Hiermee heeft ze zelf nu al 45% minder energieverbruik dan 2 jaar geleden. Tegenwoordig is ze ook Energiecommissaris bij Coforce, een netwerk van energiecommissarissen in Zuidoost.

Als derde Energiecommissaris kwam Evert Kuiken aan het woord. Evert woont in Diemen waar hij al 25 jaar actief is in de duurzaamheid. Niet alleen in zijn eigen werk voor een bedrijf wat zonnepanelen legt voor woningcorporaties, maar ook als lid van Duurzaam Dorp Diemen. Evert is een mooi voorbeeld van een doorzetter: zelfs toen hij ooit vermoeid de handdoek in de ring gooide kwam hij daar na 3 weken weer op terug om weer vol energie door te gaan. Inmiddels denkt hij in Diemen mee over windenergie en zit hij in een werkgroep energietransitie. Ook schreef hij recent een opiniestuk in het parool over windenergie op IJburg.

Welkom nieuwe Energiecommissaris !
We hadden ook iets te vieren: Joost van Os is benoemd door Pauline Westendorp (Energiecommissaris van Amsterdam) als nieuwste Energiecommissaris in de Oostoever, in Amsterdam West. Daar zijn ze bezig met plannen om warmte te winnen uit de Sloterplas. Joost is community builder in zijn wijk en zag hoe het organiseren van daktuinen op schuurtjes in de wijk een enorme push gaf aan de sociale cohesie in de wijk. De plantjescommissie heeft inmiddels meer dan 15 actieve leden en door soms ook even de plannen van de Sloterplas daar te laten vallen worden langzaam maar zeker steeds meer mensen hierbij betrokken.

De Nationale Energiecommissaris
Als laatste was het woord aan Ruud Koornstra, onze Nationale Energiecommissaris en landelijk coördinator SDG7 (Sustainable Development Goals nr 7). Ruud zet zich al ruim 4 jaar -onbezoldigd, tot er een betere gevonden is - in als Nationale Energiecommissaris. Zijn beeld is dat de Energietransitie versnellen een grote operatie is, een missie die 24/7 gemonitord moet worden. Daarom is, samen met anderen, een Mission Control Center voor de energietransitie gemaakt. Dit Control Center zal overheden en bedrijven stimuleren om betere keuzes te maken als het gaat om beleid in de Energietransitie. Ook zijn er online dashboards die constant de laatste informatie geven over de stand van zaken binnen de energie-en grondstoffen transitie.

Ben je geinteresserd wat de energiecommissaris in jouw buurt voor je kan betekenenn, wil je meedoen of heb je een vraag over energiecommissarissen?  Stel hem aan joost@02025.nl 

Hou verder voor toekomstige 02025 activiteiten, nieuws en energieontbijten (15 april is volgende) onze site en nieuwsbrief in de gaten. nog geen nieuwsbrief ?  Meld je hier aan! 


Deel dit: