Bericht

Michiel Warmer (36): Het is tijd om woorden in daden om te zetten

Geplaatst op 29 april 2021, 16:18 uur

Michiel is ingenieur en KLM-piloot en woont met zijn vrouw in Amsterdam-Noord, vlakbij een van de zoekgebieden voor windenergie. Twee jaar geleden werd hij lid van Amsterdam Energie [onderdeel van Amsterdam Wind] en stortte hij zich op de werkgroep wind. 

Wat Michiel betreft kunnen we niet langer treuzelen met windenergie: “We praten al jaren over duurzaamheid, het is tijd om woorden in daden om te zetten en binnen een paar jaar échte schaalvergroting van groene energie te realiseren. En we moeten leren omgaan met overlast, want uiteindelijk is dat onvermijdelijk.”

Hij woont aan de eindhalte van de Noord-Zuidlijn, slechts een snelweg verwijderd van een van de zoekgebieden van de gemeente Amsterdam. Wordt Noord uiteindelijk geselecteerd als locatie voor windmolens, dan komen ze dus bijna letterlijk in zijn achtertuin.

En toch zou hij daar vrede mee hebben. “Natuurlijk wil ik dat we samen goed onderzoeken hoe groot de overlast wordt, en dat we er alles aan doen om die te beperken. Nee, ik vind windmolens ook niet mooi. Maar ik geloof dat we mogelijke overlast kunnen beperken juist door mee te denken over het hele proces. Als een windmolen coöperatief wordt gebouwd, kunnen we bijvoorbeeld gezamenlijk besluiten om ‘m op bepaalde tijdstippen uit te zetten, om geluidsoverlast of slagschaduw te verminderen.”

Bij een grote energiemaatschappij heb je niks in te brengen, nu praat ik mee
En daar noemt hij direct een belangrijk punt: door lid te worden van een lokale energiecoöperatie heeft hij daadwerkelijk iets in te brengen over de toekomstige windmolens. “Bij een grote energiemaatschappij heb je niks in te brengen, nu praat ik echt mee.”

Ook bewoners die geen lid worden van de coöperatie, zullen uiteindelijk van de windmolens profiteren. Energiecoöperaties reserveren altijd een pot geld voor de omgeving, waar alle bewoners van kunnen profiteren. Een nieuwe speeltuin, een opknapbeurt voor het park of een andere verbetering van de omgeving? Het kan allemaal vanuit het omgevingsfonds betaald worden.”

Windenergie is nou eenmaal een onderdeel van de oplossing voor het klimaatprobleem
Voor Michiel is het dan ook duidelijk dat we niet langer moeten treuzelen over windenergie in en om Amsterdam. “Ik begrijp heel goed dat mensen bezwaren en vragen hebben, en die moeten ook echt serieus genomen worden. Maar sommige mensen willen zich per definitie niet laten overtuigen en blijven hun kont tegen de krib gooien. Dat werkt niet, want windenergie is nou eenmaal een onderdeel van de oplossing voor het klimaatprobleem.

Een windmolen doet niet alleen pijn, hij levert ook iets op
Zolang  we het samen doen, komen we er echt wel uit, daar ben ik van overtuigd.” Volgens Michiel kan de grootste weerstand worden weggenomen als beter wordt gecommuniceerd wat bewoners ervoor terugkrijgen. “Een windmolen doet niet alleen pijn, hij levert ook iets op.”

Illustration
 
Deel dit: